Реклама / Ads
0| 4356 |06.12.2016 НОВИНИ

В Египет разбиха международна мрежа за търговия с органи

.
Египетските власти са арестували лекари, медицински сестри и преподаватели по подозрение, че са въвлечени в мрежа за международен трафик на органи. Това съобщава Би Би Си. Арестувани са най-малко 25 души, включително купувачи на органи и посредници, информират от службата за административен контрол в страната.
 
Властите са открили също милиони долари и злато. Купуването на органи в Египет е незаконно, но бедността принуждава хората да продават части от тялото си.

Властите за административен контрол, мощен антикорупционен орган, твърдят, че мрежата е съставена от египтяни и араби, които се възползват от трудните икономически условия за някои граждани, купуват техните органи и ги продават срещу големи суми пари.

В съобщението на правителствения уебсайт се посочва още, че групата била най-голямата международна мрежа за трафик на човешки органи. Разследването, което също включва здравното министерство, е фокусирано върху група частни болници и здравни центрове, лицензирани и нелицензирарани. Там се извършвали трансплантациите и изваждането на органите. Властите също са иззели компютри и документи от 10 центъра. Арестите следват години на притеснения относно нелегалната търговия с органи в Египет.

През 2010 г. координаторът на Световната здравна организация (СЗО) Люк Ноел определи страната като една от топ 5 за нелегална търговия с органи. Египет прие закони в опит да пребори търговията, но според ООН стотици бедни египтяни все още продават бъбреци и черни дробове всяка година, за да купят храна или да изплатят дългове.

Има също притеснения относно съдбата на мигрантите, които се влизат в контакт с трафиканти.

През 2012 г., тогавашният шеф на Агенцията на ООН за бежанците Антониу Гутериш заяви, че някои мигранти на Египетския Синайски полуостров са били убити за трафик на органи. По-рано тази година трафиканти на хора обявиха пред италиански прокурори, че онези, които не могат да платят дълговете си, са продадени на контрабандисти на органи.

Въпреки това тези твърдения не са доказани.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4022 |20.11.2016 Разбиха две банди за незаконно оръжие и контрабандни цигари . 0| 3964 |19.11.2016 Над 1800 деца-бежанци са получили международна закрила в България . 1| 3955 |18.11.2016 Разбиха канал за нелегални мигранти . 0| 3830 |10.11.2016 В Македония разбиха клетка на ИДИЛ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads