Реклама / Ads
2| 8069 |07.12.2016 НОВИНИ

Ген. Атанасов за Фрог: Прокуратурата се превръща в специална служба без контрол

.
Атанас Атанасов
По време на управлението на Борисов прокуратурата получи все повече правомощия и се превръща в специална служба, която работи без никакъв контрол.
 
Това заяви в интервю за Фрог нюз депутатът от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов.

Според него практиката да бъде размита границата между изпълнителната власт и прокуратурата започнала по времето на Пламен Орешарски. Но тя се е наследила и утвърдила при Борисов. „Почнаха да се правят някакви оперативки всяка седмица при Борисов с участието на главния прокурор Цацаров. И там да се вземат някакви решения. Не е лошо държавните органи да си сътрудничат по определени проблеми. Но не видяхме никакъв резултат. Някакви реализации, примерно в борбата с корупцията”, казва Атанасов.

Според него това се отнася до звеното за борба с корупцията в ДАНС, съставено от прокурори и служители на агенцията.   „Не може прокурорите да се правят на оперативни работници, а прокуратурата да се превръща в специална служба не заради друго, а защото върху нея няма контрол от парламента. Докато върху службите има  контрол в парламента. И има една тенденция, с промени в законите, да се дават постоянно нови правомощия на прокуратурата за използване от нея на СРС.  Но това не е специална служба. Прокуратурата може да преценява дали данни, събрани със СРС от службите, могат да се превърнат в доказателства.  А не самите прокурори да провеждат оперативна работа.  Може би самият Цацаров има такъв афинититет към оперативна дейност и Борисов му задовалява прищевките”, смята ген. Атанасов.

 

Според него  системата е поставена в режим да работи, но  не да разкрива, а да прикрива корупционните механизми. „Борисов казва, че е най-подготвен да управлява. Но се видя, че той е най-подготвен да разпределя порциите. В това се състоеше управлението му. Но разпредели порциите на много тесен кръг от хора”, допълва бившият шеф на вътрешната комисия в парламента.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4152 |06.12.2016 Спецпрокуратурата внесе обвинението срещу Иван Захариев за тероризъм . 3| 13534 |06.12.2016 Само във Фрог: „Килърите ” търсят път към Румен Радев, пак въртят номера . 2| 5230 |06.12.2016 Бивш министър осъди прокуратурата . 1| 3974 |05.12.2016 Прокуратурата опроверга Бъчварова: Няма данни за атентат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads