Реклама / Ads
0| 10543 |07.12.2016 ЪNDERGROUND

Скандално: Шест години прокурор мотае дело срещу бизнесмен за смъртта на негов работник

.
Обвинителен акт внесен шест години след смъртта на работника Осман Сюлейман
Да бъде проверена работата на Софийски градски съд отново за забавени дела. Това реши вчера Висшият съдебен съвет по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Съдиите пък репликираха атаката на прокуратурата с искане да бъдат проверени и досъдебните произвства за забавяне. Прокуратурата много се старае да покаже, че проблемите са в съдилищата. Но това не винаги е истина. За пример може да се посочи одисеята на едно разследване за трудова злополука, при която загива работник в Свищов.
 
Инцидентът става на 29 юни 2010 г. на площадка за рязане на скрап в града, собственост на местния бизнесмен Емил Блажев. Тогава при рязане на стара цистерна с оксижен избухва взрив и пожар, при който тежко е обгорен заварчикът Осман Сюлейман, служител във фирмата на Блажев „Мулти трейд” ЕООД. Въпреки опитите на лекарите в болницата в Русе да го спасят Сюлейман почива в адски мъки и получени усложнения след изгарянията на 16 юли 2010 г.

Разследването за смъртта му се води от областната дирекция на МВР-Велико Търново под надзора на зам.-окръжния прокурор на старата столица Христо Христов.

Цели шест години са необходими на прокурора Христов, който не е редови обвинител, а зам.-окръжен прокурор, да подготви 22 страници обвинителен акт за смъртта на Осман Сюлейман и да го внесе в Окръжния съд на 20 юли 2016 г. Това са шест години и четири дни след трагичната кончина на работника, който именно според обвинителния акт на прокурора Христов е жертва на немарливостта на своят работодател,  защото той не му е осигурил дори елементарно работно облекло, което се полага за заварчик. Нещо повече, според обвинението Сюлейман е бил накаран да реже за скрап избухналата цистерна, въпреки, че тя не е била почистена от остатъци от нафта, които съхранявала.

Награвянето на горивото с оксижена е предизвикало експлозията и пожара, при който Осман Сюлейман е получил над 45 % изгаряния по тялото, вследствие на които е починал в русенската болница.

 

Разследването ще покаже, че не спазени нормите на пожарна безопасност, а подписа под инструктажа за безопасност на Осман Сюлейман е фалшифициран.

Любопитно е защо зам.-окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов мотае толкова дълго това разследване? Все пак не става дума за терористичен акт или поръчково убийство. За справка обвинителният акт за атентата в Сарафово на 18 юли 2012 г. бе внесен от прокуратурата в съда четири години по-късно след над 300 международни поръчки, сложни експертизи и обвиняеми в неизвестност.

 

А тук става дума за елементарно разследване на трудова злополука с трагичен край.

Според обвинителния акт по делото са извършени няколко рутинни експертизи-на работното облекло на загиналия Сюлейман, на мястото на взрива, съдебно-медицинска експертиза за причините за смърта на работника, не неговите подписи под договори и документи на фирмата на Блажев.

Обвението е срещу Емил Блажев, като собственик  на фирмата за скрап и срещу Живка Христова, началник склад на площадката за рязане на метали в Свищов, където става нещастието. Те са обвинени по чл. 123, ал. 1 от Наказателния  кодекс. Той гласи, че който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

 

През тези шест години семейството на загиналия работник Осман Сюлейман е написало три жалби до главния прокурор Сотир Цацаров заради мудното  разследване. След последната от юни т.г. главният прокурор е поискал преписката по делото във Велико Търново от Окръжна прокуратура. Веднага след това зам.-окръжният прокурор Христов внася експресно обвинителния акт в съда. Единственото заседание по делото е в средата на октомври т.г.

У семейството на загиналия работник има съмнения, че делото се мотае заради личността на обвиняемия Емил Блажев.

 

Според публикации в медиите Блажев е приближен на местната структура на ГЕРБ и беше под крилото на скандално напусналия парламента депутат от ГЕРБ в Свищов Георги Марков. Той се отцепи от парламентарната група на партията на Борисов в миналия парламент.

През 2013 г по публикация в търновския  вестник „Борба” Окръжна прокуратура започва разследване на четири фирми от Свищов, сред които такава на Марков и на семейство Блажеви. Разследването е за укриване на ДДС и данъчни измами.

Поводът е скандалната покупко-продажба на сградата на автогарата в Свищов и терена под нея през 2004 г. Марков купува имотите за смешната сума от 30 000 лв, а месец по-късно ги препродава на фирмата на съпругата на лидера на ДПС в Свищов Севгин Осман за над 90 000 лв. Само за месец данъчната оценка на имотите около автогарата и продажната им цена нарастват три пъти. По-късно фирмата на Марков „Нове МГ” с която той купува и препродава автогарата е прехвърлена на клошар от Ловеч със 170 000 лв задължения по ДДС.

 

Прокуратурата разследва и фирма „Транс ЕБ” ЕООД, което било прехвърлено с големи данъчни задължения от Емил Блажев на бедняк от старата столица.

Докъде са стигнали тези разследвания можем само да гадаем, дано не ги сполети съдбата на разследването на смъртта на Осман Сюлейман.

Според публикация на вестник „168 часа” съпругата на Емил Блажев-Ренета, активистка на ГЕРБ в  Свищов  и Гюлдерен Осман, съпруга на лидера на ДПС в града Севгин Осман печелят всички търгове за дърводобив на остров Вардим край Свищов.

Близките на загиналия работник, който по показания на свидетели се е молел на шефа си Блажев за нормално, защитно работно облекло и всяка вечер се прибирал с обгорени крака и ръце от заварките, искат справедливост за него.

В жалбите си до Главния прокурор те оспорват твърденията на прокурора Христов в обвинителния акт, че след взрива босът Блажев е оказал помощ на пострадалия като накарал работници да даряват кръв за Сюлейман и пратил кроасани за пострадалия.

Това е то правосъдие по български-шест години осиротялото семейство иска възмездие за смъртта на Осман Сюлейман, но получава бюрократично отношение и чиновническо мотаене на делото. Защо и заради какво едва ли ще се разбере.

 

Стефан Ташев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4018 |07.12.2016 10 години от трагедията в Бяла . 0| 4761 |06.12.2016 EС и НАТО се договориха за общи операции срещу трафика на мигранти . 0| 4152 |06.12.2016 Спецпрокуратурата внесе обвинението срещу Иван Захариев за тероризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads