Реклама / Ads
2| 4498 |07.12.2016 СВЯТ

Обама призна: Грешки на САЩ създадоха Ислямска държава

.
Барак Обама
Грешките на САЩ по време на операцията в Ирак, целяща да свали Садам Хюсеин, са сред причините за зараждането на “Ислямска държава” (ИД). Това заяви във вторник американският президент Барак Обама по време на реч пред военнослужещи на авиобазата Макдил във Флорида, съобщи “Российская газета“.
 
Това бе заключителната програмна реч на Обама по въпросите за националната сигурност, отбелязва politico.com. “Той се опита да даде съвети на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, като го предупреди да не дава лъжливи обещания”, посочва изданието.

Според Обама борбата срещу тероризма трябва да продължи; тя “подкрепя американските ценности и пази сигурността на Америка”, посочи президентът на САЩ. В същото време той влезе в задочна дискусия с Тръмп, който преди това заяви, че “ще бомбардира терористите от “Ислямска държава”.

“Вместо да даваме лъжливи обещания, че можем да изкореним тероризма, като пускаме още бомби или разгръщаме все повече и повече войски… сме длъжни да имаме дългосрочна представа за терористичната заплаха и да изпълняваме по-ефективна стратегия”, каза Обама.

Той разкритикува и риториката на Тръмп спрямо мюсюлманите. “Винаги си напомням, че като главнокомандващ съм длъжен да защитавам нашите граждани, но също съм дал и клетва да пазя нашата Конституция”, заяви Обама.

В заключение той призна, че една от причините за зараждането на ИД са грешките, допуснати от САЩ при провеждането на военната операция за свалянето на Садам Хюсеин в Ирак. “Отказахме се да повторим някои грешки на нахлуването през 2003 г., които способстваха за ръста на организацията, станала известна като ИД”, заяви главата на Белия дом.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4829 |05.12.2016 Бойко Ноев посочи грешките по охрана на границата . 0| 4093 |28.11.2016 Обама и Трюдо няма да присъстват на погребението на Кастро . 0| 4078 |20.11.2016 Обама призова да се даде шанс на Тръмп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads