Реклама / Ads
0| 3705 |08.12.2016 НОВИНИ

Магистрати излизат на протест днес

.
ВСС
Магистрати излизат на протест днес срещу цялостната политика на Висшия съдебен съвет. Пред сградата на Висшия съдебен съвет съдии и служители от Софийския районен съд ще проведат митинг.
 

Протестът ще бъде проведен от 11:00 до 13:00 часа, пред сградата на ВСС.

Припомняме, че ВСС отказва да изслуша председателя на съда относно неравнопоставеното положение, в което са поставени свръхнатоварените служители на СРС в сравнение с други съдебни органи. Решенията на ВСС в тази насока, включително новият Класификатор на длъжностите в администрацията на съдилищата, запазват съществуващото статукво.

 

СРС не получава в достатъчна степен и необходимата институционална подкрепа от ВСС за решаване на натрупаните с десетилетия проблеми. В същото време, обаче, е обект на непрестанни проверки (често провокирани не от принципни съображения), които поради това не стават основа за анализ и конструктивни решения, а се превръщат в инструмент за накърняване на независимостта на съда.

 

Когато СРС се бореше, за да получи дължимото му се - за съдебни сгради, които ползват не по-малко и СРП, за пари за оборудване, за проблемите със съдебните заседатели и др., ВСС, чиято е отговорността, не предприе никакви реални действия, а гледаше отстрани. Когато дойде време съдебната власт и в частност ВСС да решава проблемите на СРС, и ние изискваме това от ВСС, ни показват, включително и с участието на прокуратурата, че трябва да мълчим и да не надигаме глава.

 

Показват ни го тези, които са призвани да бранят съдийската независимост. Съдиите и служителите от СРС няма да позволят да се запази това уродливо състояние.

Приветстваме подкрепата на всеки член на гражданското общество и на юридическата гилдия.

 

За времето на митинга работата на СРС ще се осъществява в намален състав на администрацията, поради което молим гражданите и адвокатите да проявят разбиране, се казва още в съобщението на съда.  За митинга е уведомен и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3999 |07.12.2016 Съдиите излизат на протест срещу политиката на ВСС . 0| 3810 |06.12.2016 Столичани на протест заради задръстванията на Околовръстното . 0| 4000 |06.12.2016 Организират протести в Лесово срещу кризисната площадка за бежанци . 3| 4647 |05.12.2016 Терористичната ”заплаха” идва от протест на афганистанци в Лондон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads