Реклама / Ads
3| 4612 |08.12.2016 НОВИНИ

Поредно изхвърляне на Ненчев: Праща разузнавачите на детектор на лъжата

.
Ненчев се разбърза...
Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев е задействал процедурата по преминаване на детектор на лъжата на всички служители служба „Военна информация”. В сряда Ненчев, който е с наложена мярка за неотклонение “подписка” по две разследвания, е публикувал за обсъждане проект на Наредба за психологическо осигуряване и полифизиографски изследвания в служба “Военна информация”.
 
Срокът за изпращане на коментари по „коледния подарък” на министъра в оставка към военните разузнавачи е 5 януари 2017 г., а за да влезе в сила, Наредбата трябва да се публикува в Държавен вестник.
 
Наредбата урежда въпросите за психологическата пригодност на военните разведки. Глава Трета на проекта обаче въвежда „полифизиографските изследвания” за военните разузнавачи.

Този тип изследване ще включва следните етапи: "анализ на предоставената предварителна информация за конкретния случай; предтестово интервю, избор на тестови формат и формулиране на въпроси, свързани с изследваните теми; инструментална част, която включва провеждане на тест с полифизиограф и запис на реакциите на изследваното лице на полиграми; оценка на полиграмите; следтестово интервю - провежда се в случаи на индикация за лъжа на полифизиографското изследване, когато се налага да се обсъдят проблемните теми, както и да се направят допълнителни тестове».

Изследванията с полифизиограф (детектор на лъжата-бел.ред.) ще се правят при подбора на кандидати за постъпване на работа в служба "Военна информация", както и за проверка на лоялността на действащите разведки. Преминаването през "детектор на лъжата" е предвидено и в трети случаи, описани в поверително Приложение към Наредбата.

Ненчев не е изготвил мотиви към предложената от него наредба. Единствено се посочва, че нейното влизане в сила е предвидено в Закона за военното разузнаване, приет от настоящето Народно събрание. Бивши служители на служба "Военна информация" вече изразиха опасения, че тестовете с полифизиограф ще бъдат използвани, за да се извърши своеобразна "чистка" във военното ни разузнаване.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4165 |20.11.2016 Николай Ненчев: Има дефицит на истината, не съм се чувствал заложник . 0| 4365 |18.11.2016 Ненчев: Още 2 000 човека ще отидат на границата . 2| 3800 |08.11.2016 Ненчев: Ако е необходимо, ще запечатаме границата . 0| 3611 |04.11.2016 Ненчев: Никога не е обсъждан въпросът за настаняване на бежанци в Плевен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads