Реклама / Ads
2| 7216 |08.12.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: Съдят български предприемач в Австрия за измами

.
Съдебен процес със сериозни обвинения и редица конкретни доказателства за измами и вероятно пране на пари тече в Австрия срещу българския строителен предприемач Даниел Радев, научи Фрог. Това е поредното дело, което хвърля тежка сянка на съмнение за далавери върху името на българската държава.
 
Зад граница се говори, че скандалният бизнесмен няколко години бил близък с нашумяло в последно време семейство, а така също и с бизнесмен от Албания, но развалил орталъка с тях след бурни кавги за разделяне на общо имущество. Документите, предоставени в редакцията на Фрог, показват внесен  обвинителен акт и щети за почти милион евро, нанесени на присъдружни австрийски и български фирми.

След редица публични скандали, неразплатени задължения,,,сиви,,сделки и измами към австрийски подизпълнители, цял регион край Виена се обръща срещу българина.Строителният предприемач, по познат маниер, е завлякъл 4 души-австрийски бизнесмени, които първи търсят съдействие от тамошната прокуратура.

 

След едномесечно интензивно разследване се оказва, че нашенецът е създал фирма, регистрирана по австрийското законодателство, за да избегне възможността да работи в чужбина с българската си фирма ,,Буларко,,.

,,Буларко,, натрупала много задължения и в последната година имала незавършени проекти и в София. Това обаче било укрито от австрийските бъдещи съдружници и клиенти. Граждански искове в Австрия го обвиняват в недовършване на обекти и крайно лошо качество на вече завършени строителни обекти.

 

Искат се огромни неустойки за лошото и некачествено строителство, което по никакъв начин не се доближавало до тамошните стандарти. Така след недоволните клиенти се намесва австрийската прокуратура и установява фиктивни сделки, надписани квитанции, несъществуващи разходи, както  и опити да се укрият данъци за около 100 000 евро.

От 2012 до 2014 година Радев е изпълнител на строителни обекти с регистрираното си австрийско дружество, но реално фиктивно създадена българска фирма е действала, завличайки клиентите и съдружниците, източвайки австрийски капитали чрез банкови преводи и сделки. Именно в тази фирма имал участие и  българския бизнесмен Н.Б., но странно защо в един момент го прекратява и сметките между двамата бивши ортаци остават неуредени, а в България те също подават искове в съда един срещу друг.

 

Радев бил управител и на двете дружества, но собственик само на едното от тях. Подозренията са, че са регистрирани дружествата на българския предприемач, като са използвани куп вратички в нашето и австрийското законодателство. В австрийската фирма 12 души не получили трудово възнаграждение два месеца и също завели трудови искове в съда. Сумите били далеч по-малки,но фактът, че не се плаща на австрийци взривил общественото мнение там. Така тръгнали и нови дела срещу Даниел Радев, вече в качеството му на некоректен работодател. Преписки ,но в родната прокуратура, срещу бизнесмена има още от 2004 година, твърдят запознати. Странно защо те са прекратявани или с изтекла давност, оставяни без разглеждане. Строителният предприемач дължи крупна сума и на община Банско. Има и преписки за заплахи към бивш български съдружник, на когото дължи около 15 000 лв,но едва в последните месеци се стигнало до придвижването им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5046 |08.12.2016 Любчо Нешков: Тито е избил 200 хил. души само за първите 2 години . 3| 5291 |07.12.2016 Ю. Павлов: Само 2% подкрепа делят БСП от ГЕРБ . 5| 9329 |07.12.2016 Ев. Славкова пред Фрог: ГЕРБ губят, ако запазят кабинета си до 22 януари . 5| 9239 |07.12.2016 Само във Фрог: Съдът пак наказа Москов, отмени наредбата му по хирургия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads