Реклама / Ads
3| 6429 |09.12.2016 НОВИНИ

Председателят на Софийския районен съд подава оставка

.
Методи Лалов
Председателят на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов обяви , че ще подаде оставка. Това ще стане в понеделник, като заедно с него рапорт за напускане ще подадат всички членове на ръководството на съда.
 
Решението му идва часове преди протеста на съдиите от СРС. Те ще се съберат пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) и ще изразят недоволството си от назначената по-рано тази седмица поредна проверка на районния съд и образуването на дисциплинарно производство срещу съдия Мирослава Тодорова.

Скандалите в съдебната ни система не стихват. Изненадващо е защо едва сега ВСС се обединява и ни чува. „От няколко месеца се опитвам да отида на заседанието и да обясня какво се случва в СРС. Сега ли разбират, че има проблем в администрацията, при положение, че им изпращам всеки месец отчет“. Това каза Методи Лалов - председател на Софийския районен съд пред bTV.

По думите му натовареността трябва да се отчита не по броя на съдиите, а по броя дела, които се гледат. „Служителите в администрацията са на временни трудови договори. Тези хора не издържат и напускат, защото работят много. СРС е най-натоварения съд. Апелирах и молех, но тези хора не ни чуват. Текучеството е огромно. Условията са лоши“.

„Не мога да издържам да слушам хора, които не са работили в натоварени звена като Ясен Тодоров. Ние вече ме болни. Те измерват натовареност по щат, но реално работят по-малко хора. Падат се по 1000 дела на година на съдия. Неблагополучието на служителите в СРС има не по мое време, а от години“, заяви Лалов. „Днес подавам оставка аз и ръководството на съда. Нека поемат този пробит кораб, да видят как се управлява“, заяви още гневният Лалов.

„Аз съм първият сред равни и трябва да давам пример. Няма да позволя някой да ме натиска. Казаха ми да не изкарвам съдиите на улицата, но те са отчаяни. Районният съд няма да бъде изкарван виновник за всички проблеми на съдебната система. Никой не е незаменим. Вероятно от това мое решение ще се стигне до забавяне на правосъдие“, каза още председателят на СРС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3999 |24.11.2016 Председателят на Европарламента напуска поста си . 0| 3925 |22.11.2016 Пенгезов е възстановен като съдия в Софийския апелативен съд . 1| 4204 |21.11.2016 Председателят на АПИ Лазаров хвърли оставка . 2| 3939 |14.11.2016 Цацаров атакува Софийския градски и районен съд за забавени дела

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads