Реклама / Ads
4| 4631 |09.12.2016 НОВИНИ

Хр. Иванов: Борисов прави теманета на Цацаров

.
Христо Иванов
Днес се навършва 1 година, откакто правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, след като предложената от него съдебна реформа не събра необходимата подкрепа в парламента. Той заяви пред БНР, че не съжалява, че не е останал във властта, тъй като ”истинското начало” на оставката е било на 27 ноември.
 

Имаше извънредно заседание на МС и премиерът на него каза, че след като Ченалова и Янева ще ги слушаме, той не иска да чуе повече "добър ден", свързано със съдебната реформа. Всъщност, това отразяваше факта, че за първи път министър се беше ангажирал с това да иска разследване за корупционен скандал, защото Ченалова и Янева са корупционен скандал и опорката, че това било кабинет без корупционен скандал, е смехотворна. Аферата "Яневагейт" е огромен корупционен скандал, свързан с много преплетени опити за влияние върху съдебната власт в рамките на една утвърдена мрежа за оказване и търгуване на влияние.

 

Желанието на големите политически играчи е темата за огромното влияние на главния прокурор да не присъства в дневния ред, категоричен е юристът, според когото същинският проблем е, че:

Българската съдебна власт е зацапана с икономически, политически, лобистки и всякакви други влияния и това я прави в невъзможност тя да бъде имунна система на обществото и на политическата ни система. Тази тема абсолютно отсъства от дневния ред.

 

От днешния протест на съдии пред ВСС "има огромен смисъл", категоричен е Иванов, според когото съдийското движение и "неговия граждански близнак" са най-добрият начин за промяна на статуквото.

Тези протести са абсолютно безпрецедентни. Няма западно-или източноевропейска страна, в която съдии да излизат на протести. Има протести, които са за чисто синдикални теми – заплати, условия на труд и т.н., но за независимост на съда – това е изцяло български прецедент, с който аз ужасно се гордея.

 

Иванов изтъкна, че дълго време от ВСС е отказвал да назначи хора в Софийския районен съд и това е породило напрежение на заседание на Съвета, тъй като главният прокурор е искал огромен брой служители да бъдат назначени в почивна станция на прокуратурата край морето:

Имаше един много показателен момент, в който Цацаров искаше ВСС да вземе решение за назначаване около плюс минус 40 камериерки и друг обслужващ персонал в тази станция. Той явно гледа на нея като своята Хеопсова пирамида.

Премиерът, а и никой друг, не може да отказва на главния прокурор, защото видяхме "парад" на министри пред Следствието. Тези хора, които бяха изкарани там, знаеха повече от година за интереса на прокуратурата към тях. В течение на тази година те много внимателно преценяваха всяко свое действие от гледна точка на този интерес, но се ползваха с едни внимателно балансирани взаимоотношения между премиера и прокуратурата. Ако някой седне да изброи колко пъти премиерът, по един абсолютно нехарактерен и унизителен начин за себе си, правеше едни абсолютни теманета всеки път като се види пред камера с прокуратурата, която била "страхотно помогнала за борбата с контрабандата", въпреки че аз така и не можах да регистрирам някакъв бум на обвинения, свързани с контрабандата, ще стане ясно как се поддържаше този компромис. И в момента, в който РБ стана ясно, че отива на бунището на историята, напълно заслужено, разбира се, се пристъпи към тези действия, които трябваше едновременно да подготвят почвата преди доклада, да се напишат в няколко медии статии за това, как прокуратурата най-накрая е била започнала да работи по румънски...

 

По повод обявената в телевизионен ефир оставка от страна на председателя на Софийския районен съд Методи Лалков и информацията, че е получил есемес да спре протеста, Христо Иванов коментира:

Има няколко души в тая държава, не е само премиерът, които обичат лично да внушават какво трябва да се прави. Има само един друг човек, чието обаждане премиерът ще се съгласи да прикрива лично – главен прокурор Цацаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7657 |09.12.2016 Валери Симеонов: Борисов да се изолира като Ахмед Доган . 0| 3698 |08.12.2016 Цвета Караянчева: Няма да подкрепим следващо правителство . 10| 16248 |08.12.2016 В. Симеонов: Борисов е голямо гюле, ген. Радев не е ген. Вазов . 2| 3940 |08.12.2016 Атанасова: ГЕРБ няма да участва при съставянето на правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads