Реклама / Ads
0| 5117 |09.12.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: Прокурори-послушници останаха „вечно” командировани на възлови места

.
Прокурорите си намериха вратичка да израстват без конкурс
Десетки прокурори, които минават за послушни, останаха „завинаги” командировани на по-високо място в кариерата, заобикаляйки закона. Други пък използваха същата схема, за да се преместят от провинцията в столицата, разкриха пред Фрог нюз източници от държавното обвинение.
 

Съгласно последните промени в Закона за съдебната власт, влезли в сила през лятото, магистратите могат в рамките на една календарна година да бъдат командировани в дадена прокуратура максимум до  6 месеца. Не е тайна, че преди това командироването  се използваше за наказание  или за награда на редовите служители. Първите ги пращаха от София в провинцията , да речем за неопределено време, докато вторите дори се издигаха в ранг-минаваха от районна в градска или от  градска в апелативна прокуратура да речем, без задължителния за този скок конкурс.

 

Ден преди новите разпоредби да влязат в сила, всички удобни командировани се сдобиха с документ, който им дава право да пребивават „безсрочно” на новите си места. Т. е излиза, че те са в  заварено положение, бетонират се на позициите си и  новите правила не важат за тях. Така около 20 обвинители от Софийска районна прокуратурата се облажиха. Голяма част от тях са от провинцията и изобщо не искат да я помирисват повече.  Подобни примери има навсякъде, включително и в Софийска градска прокуратура, както и в спецпрокуратурата . „Тези хора ще правят каквото им кажат, само и само да не ги върнат обратно там, откъдето са дошли. Стават удобни и послушни. Готови са на всичко”, категорични са източниците ни. Непокорните, пък  ги чака точно обратното. Двама обвинители от СГП  бяха върнати в СРП  с официален претекст „отпаднала необходимост”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4000 |08.12.2016 44 нарушения само за 4 дни при продажбата на коледна украса . 1| 5385 |08.12.2016 М. Генов за Фрог: Управляващите ”не пазят” земите си от Ердоган от страх от бежанците . 2| 5233 |08.12.2016 Само във Фрог: Държат хората на „Фронтекс” далеч от каналите за внос на мигранти . 1| 7810 |08.12.2016 Само във Фрог: Прекръстиха службата на Пепи Еврото на „Бомбогълтане и мокри поръчки”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads