Реклама / Ads
15| 15056 |09.12.2016 АКТУАЛНО

11,15 ч пред ВСС: Долу Сотир Методиев Пеевски! Арест за главния прокурор!

.
ВСС е мафия! Сотир Методиев Пеевски, подай оставка! Арест за главния прокурор! Доверието в съдебната система тази година е 7%, догодина – нула! Създаваме партизанско движение срещу диктатурата на прокуратурата!
 
Това са само част от скандиранията, които близо 2 часа огласяха района пред сградата на Висшия съдебен съвет, на ул. „Екзарх Йосиф” в столицата в петък. Близо 300 съдии и служители на Софийски районен съд (СРС) и Софийски градски съд (СГС) се събраха пред №12 да изразят възмущението си от неадекватните действия на ВСС по проблемите на най-големите съдилища в страната.

 

Членове на ВСС в началото на протеста се веснаха пред протестиращите, но бяха освиркани и подканени да подадат оставка. Уплашени, те бързо се скриха в сградата. От ВСС поканиха представители на протестиращите за разговор.
Митингът, организиран след решението на съдийската колегия да започне проверка в най-натоварения съд, събра и магистрати от Софийския градски съд, адвокати и граждани.

Председателят на Софийския районен съд Методи Лалов, който по-рано обяви, че той и цялото ръководство на съда, подава оставка, каза, че "протестът е урок по независимост". Не сме дошли да сваляме ВСС, а да го принудим да работи, заяви Лалов пред Фрог нюз. Положението е нетърпимо, взимат се неадекватни решения, никой не се интересва от истинското ложение на нещата, допълни той.

 

Събралите се магистрати, юристи и граждани бяха категорични, че Цацаров е в основата на проблемите в съдебната система. Безконтролността на главния прокурор довела до диктатура на пракуратурата, категорични бяха участници в протеста. Според тях той изпълнява политически и корпоративни поръчки, а в магистратурата представлява интересите на мафиотския модел #Кой.

Фоторепортери, журналисти и полицаи не открито изразяваха подкрепа за протестиращите. Ние отразяваме събитията, но виждаме какво се случва в прокуратрата и ВСС. Всички сме жертви на нереформираната съдебна система, коментираха униформени и представителина медиите.

Пътници в спрените тамваи също подкрепиха протеста.

 

Този път няма контрапротест на пеевските провокатори „Вариант Б”. Сигурно са им спрели парите, кометираха участници в митинга. Те припомниха, че на предишни протести, се e появявала рехава групичка с плакати в защита на главния прокурор Цацаров. Този път обаче, „спонтанната агитка” отсъстваше.

 

 

Без развръзка приключи срещата между протестиращите магистрати от Софийския районен съд и Висшия съдебен съвет. След продължилата повече от два часа среща, на която подалият оставка председател на Софийския районен съд Методи Лалов защити принципната си позиция, че магистратите от ВСС не бива само да размахват пръст и да плашат с дисциплинарни проверки във връзка с неприключили дела.

 

 

С думите: "Оставяме ви кораба - управлявайте го вие. Тази среща е изпросена. Недейте никога да имате подобно отношение", Лалов се обърна към колегите си от ВСС. Петко Петков, който е и бивш заместник-министър в Министерство на правосъдието и понастоящем редови съдия в СРС, заяви след срещата, че са необходими комплексните мерки, свързани с увеличаване на щата на съдебната администрация, промяна в географията на съдебната карта, така че част от делата да се гледат в близки до София съдилища. "Голяма част от мерките изискват или законодателна промяна, или предварителен анализ, който ВСС очевидно не е изготвил", заяви Петков.

 

 

По думите му, ако ВСС изпълни искането на председателя Методи Лалов да увеличи възнагражденията на съдебната администрация поне до нивото на заплащане във Върховния касационен съд - това, по думите му, би мотивирало хората, които работят по 12 часа на ден, но не би решило като цяло проблема с натовареността им. Сред предложенията бе промяна в заплатите и приетия наскоро класификатор на длъжностите в съдебната система, предложения, свързани с подсъдността, и предложения, свързани с деловодната програма на СРС.

 

Камен Иванов, член на ВСС, заяви, че се надява енергията, която бе генерирана днес да бъде използвана конструктивно. Иванов призна, че проблемите няма да се решат с 48 магистратски длъжности, нито с вътрешни трансформации. Факт е, че съдът трябва да бъде функционално разтоварен от дела. Това може да стане с промени в законодателството.

 

След няколко месеца ние ще се върнем на съдийските си банки като редови съдии и се потрисам, ако трябва да реша тези дела, които са ви разпределени на вас, призна Иванов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 6131 |23.06.2016 ”Нощните вълци" на Путин обладаха Ташева и Сотиров . 19| 4918 |07.06.2016 Кутев и Сотиров се изпокараха на тема ”цветя за Живков” . 12| 4623 |09.03.2016 Пак искат оставка на Сотир Цацаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads