Реклама / Ads
11| 34393 |10.12.2016 ГЛАСЪТ

Времето в България: Хитрино, ад, медии, Борисов и Гери-Никол

.
Този път Хитрино... А можеше да е всяка друга точка на България. Със същият ефект. В разпаднала се държава е така. Разпаднала се от години и гърмяща от време на време, давайки курбан на политическото и управленското безсилие.
 
Една девойка от Нова тв трийсетина пъти пита различни хора в Хитрино какво са чули и усетили. Трийсетина пъти разтревожени, почернени и объркани жители отговорят нещо приблизитело еднакво. Но тя пита още, и още, и още, защото я натискат от „центъра” да е най-активна и продуктивна. Като текезесарска крава, първенец в млеконадоя. 

Същите питания повтарят до безкрай и пратениците на други медийни ТКЗС-та. Имате ли връзка с ваши близки, които живеят до мястото на инцидента? Как се чувствате? – продължават да се леят въпросите, целенасочено тъпи, но упорито задавани. Интересно, как ли се чувства човек, преживял нещо подобно на артилерийски обстрел... И как по-интересно да го обясни пред камерата та да са доволни всички?

 

В тази линия на отразяване от бТВ решават да огреят Родината с Гери-Никол. Сиреч, както казва премиерът, животът продължава. За четящите припомням: Гери-Никол е онази разголена свирка, титулована от чалга-феновете „звезда”, която хем пее, хем ръси бисери. Някои му викат „българската кочина” и дори не подозират, колко са прави. Срещу нея водещата опитва философски формули: Ах, Ох, ама как така... Накратко: Самодоволното същество е издало нов сингъл и ни бомбардират с новината от няколко дни... Гери-Никол е като утешителна награда за хилядите неспечелили от лотариите, махмурлиите, онанистите и тези с размътен мозък. За тях е сингълът „Готина и луда”. Гери-Никол е за някой друг...

 

Хитрино е хит днес: взрив, трупове, ранени, опечалени, политици, министри, прегърбени хорица, линейки, пожарни, черен дим. Екшън. Но немалко българи си искат Гери-Никол – сексдупето, което опитва и да пее. Бау, бау котенца... В България е така. С мафиотските управления е така. Трагедиите вървят заедно с чалгата. Цинизмът тук не е мода, а традиция.

 

Но да продължим от мястото на събитието... Тичат репортерите, сякаш погълнали по десетина енергийни кенчета. Попадат на покрусен мъж, чиято жена е загинала в местната пекарна. Човекът споделя, че час и половина, след като се обадили на 112, на място не е пристигнал никой от съответните институции. Час и половина, но на никой от репортерите не му идва наум да почне да разплита безумието, ако наистина е така. Те си имат подхвърлен кокал и си го глозгат с настървение: влакът май е навлязъл с много висока скорост и това е предизвикало трагедията. Май...

 

После идва самият Бойко и по пожарникарски професионално обяснява: Има теч от едната цистерна, звъннах на главния прокурор Цацаров да разреши да я изкараме... После свежда глава и допълва: умрелите няма как да върнем... Няма как, няма, - съгласяват се кимайки микрофоните... Ама де да знае човек - с тези знания...

 

Добре, де, ами ако не е имало висока скорост? Ако машинистът е спазил правилата? Ако релсовият път е бил повреден? Ако, не дай Боже, е имало саботаж? Въобще на кого му хрумва в такъв момент да тиражира каквито й да било версии и твърдения, които превръщат в убийци определени хора и оневиняват цели институции? Или когато на местопроизшествието всичко е изгоряло, както в Хитрино, може да се пласира това, което е удобно за управляващите. Сакън, да не стане грешка някой да ги заподозре в нестопанско отношение, недържавническо, нехуманно и пр. Такива тук няма. У нас всички фактори са отговорни.

 

През това време в тв студията - траги-комична обстановка. Водещите уж искрено потресени от трагедята в Хитрино, но сръчно прекъсват дори последните новини оттам, щом трябва да се пусне Jingle Bells със съответните ухилени муцунки, топнали човки я в сок, я в сироп за кашлица. След тях е онзи клекнал в тоалетната мъж с изути гащи... Така и не им минава през ум на редактори и продуценти да пренасочат поне нелепите рекламни клипове. Но когато има трупове, кръв и сълзи – рейтингът е най-висок, нали?


За капак на целия този микс от драматични обрати и нелепи изяви се явява Кой? - умопомрачителният главен секретар на МВР Георги Костов. Говорещ. Такова нещо не се коментира. То трява да бъде спряно. Друго не помага – само Бъчварова и Борисов не разбраха... Негови подчинени се шегували, че пострадалите можели да бъдат много повече, ако Костов бил по-близо до пожара... Не знам какво искат да кажат, но усещам, че има желязна логика...

 

Хората в Хитрино имат нужда от специализирана помощ. А най-вече да усетят, че държавата и институциите са до тях. А до тях ли са?

 

Тотално разминаване между институции и жители на Хитрино се стелеше като черен дим през целия съботен ден. Според местните хора първите представители на институции са се появили час – час и половина след попадения сигнал на 112.

 

От МВР, пожарната, Бърза помощ и пр. обаче отвръщат: Не е вярно, на 16-та минута пожарните и полицаите са били там. Организацията е перфектна. Всички действат отговорно и всеотдайно.

 

Кой ще ми върне жената?! Кой! Нямаше никой час и половина, а сега лъжете! Пожарни нямаше! Дойдоха пияни пожарникари. Показвам на един от тях къде е жена ми в пекарната, моля го да отидат там... Той ми вика: Кой си ти, бе, да ми даваш акъл... Я си еби майката! Това ли е помощта ви... Що мълчите – отговорете! Нямаше и полиция, нямаше... Не ме блъскай, защо ме блъскаш?...

 

(Последните думи са към униформен, който се опитва да изтика говорещия от обсега на камерата.)

 

Това са думите на мъж, чията жена е изгоряла буквално в пекарната на Хитрино. 54-годишната жена е с над 90 на сто изгаряния. Той твърди, че институциите лъжат, че са действали бързо и безупречно. Когато отправя въпросите си към Николай Николов, шеф на пожарната, той хуква да догони премиера в оставка Борисов... Там трябва да е. Хорицата са се побъркали от мъка и говорят какво ли не...

 

Къде е Бойко да чуе? Що се крие и говори пред някакви... Цистерните на пожарните бяха празни, това гс видяхме всички. Имаше пияни пожарникари. Полицаите ги нямаше повече от час. Не е вярно това дето го говорят и му обясняват. Лъжат го... Ама не ще да ни чуе, слуша лъжите, щото  му отърва...- допълва друг жител на Хитрино, но камерите на БНТ в този момент намират нещо по-интересно и го изключват.

 

 Ако бяха дошли навреме, щеше да има повече спасени, - е деликатният отговор на едър, силен мъж, участвал в спасяването на обгорели свои съграждани. Бейрут е тук, вече не е Хитрино, - допълва той мрачно с насълзени очи.

 

Пожарните закъсняха много, много, много... - просълзен повтаря кмета на градчето.

 

Объркани хора, говорят щуротии. Нямат и държавническо мислене... Като им дадат по 325 всичко ще се оправи.

 

Какви 325 лева... Тези хора не знаят за какво става дума. Ще настроят хората. Не им щем парите, те не знаят какво става, какво ни е... - думи на друг жител на Хитрино.

 

Хората от Хитрино обаче имат подкрепата на милиони българи. В какво се изразява тя не видяхме, защото нито една медия не се сети. Но я има. Тя крепи все още положението за добро или за лошо. Доброволци да потрябват – веднага ще се намерят. Вода, парички, лекарства също ще изпратят. Кой каквото може.

 

И в този трагичен ден Пеевски медии намериха място и повод да възвеличаят Борисов. Без него България щяла да загине. Само той отивал на фронта да организира нещата... Шестзвездна свинщина! Ами вземете го да ви управлява редакцията. Или „Булгартабак”, а може и пожарната – голям спец е.

 

И новият президент Румен Радев отиде в Хитрино. Не с развети знамена и медийна кохорта зад гърба. Засега.

 

Повече уважение към пострадалите, хората в Хитрино и останалите българи няма да навреди. Давайте си Борисов и Гери-Никол колкото искате, но поне в тежки моменти като този проявете мъничко разбиране.

 

Хитрино – това е България. Ръждясала бомба, която може да гръмне всеки момент. И виновен – няма какво толкова да се хаби прокуратурата - ще е някой Мунчо, клошар или машинист. Никога институциите и управляващите. Много моля. Те са непогрешими и самата поява на техни представители на мястото на трагедиите, е божествен полъх и акт на милосърдие.  

 

И спрете с безумните повтаряния: „Както Нова първа съобщи”, „Само в бТВ”. „Единствено по БНТ”... Наистина е тъпо. На кой му пука за вашето нескопосано самоизтъкване. А, да, на Гери-Никол...

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7660 |18.03.2024 Семеен оргазъм в България след преизбирането на Путин. Хиляди мъртви, но Жить стало веселее, а копейки? . 31| 12592 |17.03.2024 Манол Глишев: Каква е Дърева на Вселенския патриарх? . 5| 10190 |14.03.2024 Манол Глишев: Българската православна Църква: избори три в едно . 19| 9972 |13.03.2024 Платената подлост: Плъховете на Путин у нас плуват към потъващия кораб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads