Реклама / Ads
2| 4700 |12.12.2016 МИСТЕРИИ

Употребата на марихуана у нас добива епидемични размери, алармира експерт

.
Употребата на марихуана в България добива почти епидемични размери, през изминалата година в България бележи ръст употребата на амфетамини, заяви пред БТА в Плевен доц. Васил Атанасов от най-голямата у нас специализирана токсикологична лаборатория - на Военномедицинската академия в София.
 

За първи път имаме сериозен ръст на пациентите постъпили по спешност след употребата на марихуана със симптоми на остра интоксикация, отбеляза той. Експертът уточни, че тази тенденция - употреба на амфетамини и марихуана, се отчита при постъпващите пациенти по спешност в клиниката по токсикология. Според доц. Атанасов това донякъде може да се обясни с факта, че в днешно време марихуаната не е това, което е била преди години.

 

По данни на Агенция "Митници" и на специализирания институт на МВР марихуаната, която се разпространява в момента, е с изключително високо съдържание на активно действащото вещество. Ако в миналите години съдържанието на това активно вещество в марихуаната варираше до 2%, в момента разпространяваната марихуана е със съдържание на активното вещество 20-25-27%, посочи доц. Атанасов. Това са специално селектирани сортове, дори се подозира, че са ГМО-сортове, които се отглеждат и разпространяват за психоактивни цели, каза експертът.

 

Човешкият организъм не може да реагира еднозначно на толкова голямо количество на активното вещество. По думите му за миналата година по отношение на острите отравяния с наркотични вещества на първо място са амфетамините - много често в комбинация с метаамфетамини. Според него много често те са приготвяни в гаражни условия, с много токсични, съпътстващи вещества, които сами по себе си могат да причинят сериозно отравяне. Вторият момент, който доц. Атанасов отбеляза, е разширяващата се употреба на марихуана, почти добиваща епидемични размери вече у нас.

 

Според експерта има трети момент при употребата на наркотици, с епизодична честота, който също трябва да бъде изтъкнат пред обществото. Това е употребата на т.нар. дизайнерска дрога, т.е. новите вещества, които са много и различни групи. В България най-често са разпространявани като чай или билки, от които се правят цигари и се пушат, каза доц. Атанасов.

 

Според него това са вещества с неизяснени ефекти, с неизяснено въздействие върху организма. Приготвят се с подръчни средства с неизвестна доза и често ефектите са драматични, свързани със загуба на създание и кома - изключително тежки интоксикации. Те са епизодични и се разпространяват в контингента на употребяващи ученици от средните училища.

 

През последната година бележат ръст шофьорите, употребяващи марихуана и управляващи моторни превозни средства. В повечето случаи отчитаме комбинирана употреба на наркотични вещества - най-често марихуана с алкохол, марихуана с амфетамини, или марихуана с кокаин. Това е тенденция, която вече втора година се наблюдава при шофьорите, разказа експертът.

 

У нас спешно се нуждаем от ревизия на законодателството по отношение контрола на наркотичните вещества при шофьори. Действащата сега Наредба 30 е изключително стара и неактуална - тя е от 1980 г., с редица пропуски и неясноти, смята доц. Атанасов. Това води до много предпоставки шофьори, които са хванати с доказана употреба не на едно, а на няколко наркотични вещества, да бъдат оправдавани от съда или да не носят съответната наказателна отговорност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3982 |25.11.2016 110 килограма марихуана хванаха на ”Дунав мост” 2 . 0| 3870 |09.11.2016 Флорида и Калифорния гласуваха за легализирането на марихуаната . 1| 6337 |14.09.2016 Преди първия звънец: Закопчаха ученик с марихуана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads