Реклама / Ads
1| 4099 |12.12.2016 НОВИНИ

В Хитрино чакали спасители от Варна, тези в Шумен били закрити

.
При трагедията в Хитрино са наложило да чакат спасителни служби от Варна, защото тази в Шумен била закрита. Това се казва в официална декларация на Синдикалната федерация на служителите в МВР-СФСМВР.
 
СФСМВР напомня, че през 2015 г. бяха закрити служби „Спасителна дейност“, на което Федерацията се противопостави остро, но за съжаление безрезултатно. В момента от 31 служби за спасителни действия в страната има 8, като техният капацитет не е увеличен. Другите 23 служби „Спасителна дейност“ бяха ликвидирани и една от тях е тази в Шумен. Първите спасители със специализирана техника, които пристигнаха на местопроизшествието бяха от Варна. Това е причината да липсват специализирани спасителни екипи в първите минути на трагедията, които да издирват затрупани и пострадали хора”, пише в декларацията по повод трагедията. Синдикалистите в МВР изказват своите съболезнования на близките на жертвите, но напомнят за ужасните условия на работа на пожарникарите и спасителите.

„СФСМВР разбира този професионален риск, но винаги ще се противопоставя на безсмисленото му увеличаване и рискуването на живота на пожарникари, спасители и полицаи, предизвикано от непремислени структурни промени, наречени „реформи“.
Част от тези „реформи“ доведоха до закупуването на нови противопожарни автомобили, за които липсват не само гаражи в службите за пожарна безопасност, но и пожарникари, които да ги обслужват”, се казва в декларацията.

Според синдиката снабдяването със защитни средства на пожарникарите и спасителите е от дарения. Когато такива няма, те се закупуват от служителите.
Най-остър е недостигът на служители - пожарогасителните и спасителни дейности се извършват при недостатъчен състав и практическа невъзможност за ефективното им осъществяване. Това е проблем, който вместо да бъде решен се отлага непрекъснато във времето. Ръководството на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ отказва да въведе минимален брой служители в екип за пожарогасене и все още не е ясно колко пожарникари сформират такъв – двама, трима, четирима?

„Към тези проблеми няма как да не бъдат добавени и индивидуалните условия, при които е поставен всеки пожарникар или спасител. Налага им се да изпълняват по няколко длъжности – водачът на специален автомобил е и пожарникар, и спасител. За да не натрупват извънреден труд, който е неизбежен при намаления състав, тях ги изваждат от графиците на смените им и ги оставят да почиват, докато колегите им на дежурство работят в намален състав. И всичко това – в условията на постоянни псевдореформи, чиято цел не е да се повиши ефективността на службите, а да се ограничат разходите за безопасност на населението”, съобщават от синдиката.
Оттам поясняват и някои детайли в работата на пожарникарите, станали обект на коментари след взрива в Хитрино:
Масовите пожарни автомобили са с капацитет 3 тона вода. Това количество вода може да бъде изразходено до две минути, ако се ползва лафетния струйник (водното оръдие на покрива на пожарния автомобил). Ако се ползват струйници, закачени на шлангове ( белите текстилни маркучи) вода ще има максимум за десет минути. Именно това е причината, поради която веднага след пристигане на произшествието е необходимо противопожарния автомобил да бъде присъединен към воден източник или да се превозва вода, ако източникът е отдалечен.
Скоростта на противопожарния автомобил е до 50 км/ч в населени места и до 90 км/ч извън населени. Няма как тази скорост да се увеличи, тъй като водата в цистерната е подвижна и съществува реална опасност от обръщане на автомобила.
На пожарникарите им се налага да изпълняват по няколко длъжности – водачът на специален автомобил е и пожарникар, и спасител. За да не натрупват извънреден труд, който е неизбежен при намаления състав, тях ги изваждат от графиците на смените им и ги оставят да почиват, докато колегите им на дежурство работят в намален състав.
На дежурство на служителите в МВР е забранена употребата на алкохол. Служител със съдържание на алкохол в кръвта над 0,1 промила бива дисциплинарно уволнен. Проверки се правят редовно и санкциите са безкомпромисни, уточняват от синдиката.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4499 |12.12.2016 ФРОГОКО: Още взривове грозят Хитрино . 0| 3726 |12.12.2016 26 сгради са напълно разрушени в Хитрино . 1| 4032 |12.12.2016 Погребаха петима от загиналите в Хитрино . 0| 3911 |12.12.2016 Плевнелиев: Да бъдем солидарни със семействата на загиналите и ранените в Хитрино

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads