Реклама / Ads
12| 24183 |13.12.2016 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Министър в оставка и генерал гласят удар срещу ген. Радев

.
Вицеадм. Емил Ефтимов и ген. Андрей Боцев
На днешния Съвет по отбраната във военното министество министърът в оставка Николай Ненчев и подалият оставка шеф на отбраната генерал Константин Попов имат намерение да предложат за началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов от ВМС. Според източници на Фрог кадровият смерч е измислен от неосъществения вицепрезидент и бивш шеф на ВМС Пламен Манушев.
 
В заверата, заедно с вицеадмирал от резерва Манушев и член на ГЕРБ, участва и сивият  кардинал на Борисов в министерския съвет - съветника му ген. Аню Ангелов-Ньойски. Така "съзаклятниците-ренегати" ще поставят при свършен факт президента ген. Румен Радев като Върховен главнокомандващ на  въоръжените сили.

Преди дни изтече информация,  че кандидатите за поста на началник на отбраната, след напускане на  ген. Константин Попов, ще бъде или сегашният шеф на СВ генерал-майор Андрей Боцев или назначеният преди няколко месеца зам. шеф на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.

Като начало нека се доверим на съжденията на едни стар кадровик. Ето  какво казва той: "Четейки някои разсъждения в медиите, относно вероятния наследник на поста, заеман сега от генерал Константин Попов - моля да видите текста в Правилника за прилагане на ЗОВС.

Чл. 42. (1) (Предишен текст на чл. 42 - ДВ, бр. 53 от 2011 г., в сила от 12.07.2011 г.)
Минималният срок за престояване от военнослужещите на длъжност е една година.

Ако този текст не е изменен - то тогава евентуално назначаване на вицеадмирал Евтимов на поста "началник на отбраната" ще е в нарушение на Правилника. Видно от сайта на МО е, че вицеадмиралът зае настоящия си пост през юни т.г. и няма една година време престой на длъжността, заемана в момента." Има ли нужда от коментар?

Без коментар може да останат и кадровите справки за служебния  път на двамата  кандидати за шеф на отбраната.

Генерал-майор Андрей Боцев не е пропуснал нито едно звено по пътя си от командир на взвод в южен гарнизон, през командир на рота,  на батальон, на полк и  на бригада. Бил е началник на щаб на съединения. Става командир на СВ, след като е бил няколко години заместник.

Какво показва справката за вицеадмирал Ефтимов? Стигнал е до командир на военноморска база. Прескача няколко дръжности и е уреден за  директор на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност“ в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел. Там, по информация на източници на Фрог, живее на гърба на НАТО.Шест години живее там, но не си купил дори собствена кола. За лични нужди ползва незаконно един от автомобилите на делегацията. Доказан факт.

Самото сравнение между кандидатитте за поста на шеф №1 говорят категорично  в полза на единия от кандидатите.Сухопътните войски са най-големият вид въоръжени сили. ВМС са само около една четвърт от тях. Сухопътните войски са българските миротворци - и в Ирак, и  в Афганистан и на други горещи точки по света. От ВМС имат второстепенни мисии единствено в Средиземно море. Сухопътните войски са на границата с Турция....Тъй де, нерде Ямбол, нерде Стамбол. Нерде СВ, нерде  ВМС. Просто факти.

Синът на вицеадмирал Ефтимов учи в САЩ с 10-годишна виза за сметка на чичо Сам и с протекции. При встъпването си в длъжност в щаба  на отбраната, не си харесал канцеларията и заповядал ново офис-оборудване от известни фирми. По приемите в посолствата го наричат "Вицеадмирал Коктейл". И за други лични пикантерии свидетелстват нашите източници, но нека да спрем дотук.

За ген. Боцев се знае, че е роден в Гоце Делчев, който е родният град  на сегашния президент Росен Плевнелиев. Бил е и е в добри  отношения с новия президент ген. Румен Радев, когато последният  му  е бил  колега като командир на ВВС.

В случай че Емил Ефтимов не бъде одобрен, депутатът Пламен Манушев,  бута към мястото на вонен №1 и сегашния командир на ВМС контраадмрал Митко Петев. Това е благодарността на Манушев за осигуряването от Петев на оркестъра на флота по време на президентските избори в подкрепа на двойката  Цачева- Манушев, въпреки нежеланието на диригента. Ще кажем още, че контраадмирал Митко Петев е разкрит като агент на ДС с решение 2-418 от Комисията по досиетата от 22.10. 2014 г.

Какво ще реши днешният Съвет по отбрана? От министър Ненчев може да се очаква всичко анти- ген. Радев. Но със  сигурност за България ще е най-добре началник на отбрана да е генерал, чиито войски в момента мръзнат на границата с Турция и рискуват живота си в Афганистан.

Красен Коостадинов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 90773 |13.12.2016 Експерти пред Фрог: Управляващите говорят пълни глупости за Хитрино . 4| 10140 |12.12.2016 Само във Фрог: Властта сложи ръка върху информацията за Хитрино . 0| 3913 |11.12.2016 Външният министър на Ренци оглавява Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads