Реклама / Ads
0| 3734 |13.12.2016 НОВИНИ

Станишев в Сюлеймания: Битката срещу ИД е и за свободата на Европа

.
„ПЕС е единствената европейска партия, която системно общува на политическо ниво с нейните партньори в региона. Стремим се да бъдем максимално близо до случващото се, вместо да слушаме преразкази в офисите си. Срещаме се лице в лице с лидерите в региона, с хората, които водят ежедневната битка срещу ИД, с бежанците, които са загубили дома и поминъка си”, заяви Станишев по време на организирания от ПЕС форум.
 
Конференцията “Предизвикателството да завършиш един конфликт: да защитим свободата от терора, да предпазим бежанците и да положим усилия за демократичното развитие на региона“ е втора след проведената миналата година в Ливан. Тя е по теми, свързани с тероризма, бежанците и вътрешно разселените лица, както и с демократичното развитие на страните от региона.

  „За повечето хора бежанците са проблем само за Европа, но това не е така – в съседните на Сирия страни те са няколко милиона. Огромен е и броят на вътрешно разселените лица, включително в Ирак. Повечето смятат, че тероризмът е проблем само в Европа, но това също не е вярно. Не трябва да забравяме, че битката срещу Ислямска държава се води и тук, в Ирак, където големи територии около Киркук бяха отвоювани именно с цената на много жертви от кюрдските бойци пешмерга. Безценна е и тяхната роля в операциите при Тикрит и Мосул. Тази битка е битка и за нашата свобода – за свободата на Европа.”, допълни Станишев.

 

 „Победата на бойното поле обаче няма да бъде достатъчна. Истинската битка тогава тепърва ще започне – битка с идеологията на тероризма, за сърцата и умовете на хората, за правото на демократично развитие. Необходим ни е план за предотвратяване на възпроизвеждането на Ислямска държава, която процъфтява в региони с ниско икономическо развитие, социални неравенства, етнически и религиозни противоречия. Именно тук е ролята на Европа – нашият горчив опит може да послужи за урок как да живеем заедно в мир и разбирателство”, каза още той.

 В конференцията взеха участие и зам.-председателят  на ПЕС Джен Роаял, председателят на ПЕС-Жени Зита Гурмай, редица членове на Европейския парламент и на националните парламенти от страни-членки на ЕС, политически лидери от региона на Близкия Изток и Северна Африка, представители на Арабския социалдемократически форум, неправителствени организации и агенции на ООН и др.

 

В рамките на посещението си Станишев проведе и двустранна среща със заместник-министър председателя на Иракски Кюрдистан Кубад Талабани, по време на която бяха обсъдени както политическото сътрудничество, така и европейската помощ за бойните действия и за икономическото възстановяване на региона. След срещата Станишев сподели: „Г-н Талабани специално отбеляза интереса на неговото правителство към български ескперти в редица области и потенциала за по-активни бизнес връзки. С оглед на ситуацията, нашето отсъствие тук е необяснимо”.

 

Посетени бяха и бежански лагери в близост до Арбат и Пешмерга.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5023 |03.12.2016 Станишев: БСП има шанс да управлява . 2| 4182 |29.11.2016 Прекратиха дело срещу човек на Станишев . 1| 3914 |24.11.2016 Станишев: Не можем да си затваряме очите за ставащото в Турция . 0| 3804 |24.11.2016 С. Станишев: Случващото се в Турция е все по-голям натиск и репресия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads