Реклама / Ads
1| 6579 |13.12.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Е. Славкова за Фрог: Терористите в Истанбул „работят” за Ердоган?

.
Емилия Славкова
Действията на атентаторите в Истанбул, които убиха 44 души край футболния клуб ”Бешикташ” могат на пръв поглед да бъдат изтълкувани като „услуга” на Ердоган. Те дават повод на турския президент да засили репресивните действия срещу кюрдските партизански сили и срещу мирните кюрдски граждани. Това всъщност представлява нов кръг в спиралата на турската гражданска война, за която на фона на ставащото в Сирия и Ирак почти не се вдига шум в нашите медии. Това коментира пред Фрог нюз тюркологът Емилия Славкова.
 

При атентата, според кюрдски сайтове, са убити полицаи и жандармеристи, много от които виновници за изгарянето на 170 техни събратя в гр. Джизре и за поредното масово избиване на кюрди по-рано тази година след прекратяването от страна на властта на т.нар. мирен процес.

 

Отговорност за терористичните актове пое групировката „Ястреби за свободата на Кюрдистан”. Те са разклонение на  ПКК и са формирани и действат не по-рано от  2011 г.

Подобно на ПКК, „Ястреби за свободата на Кюрдистан” нападат  военни обекти и лица в кюрдската съпротивителна линия в отговор на това, че армията на Ердоган обсади през лятото на 2016 г. обявилите самоуправление около 10 градове в Югоизточна Турция-Северен Кюрдистан. Така Турция за пореден път прекъсна мирния процес и започна да планира масови убийства и арести заради самоуправлението, подкрепено от прокюрдската Партия на демократичните народи.  

 

В случващото се в южната ни съседка са намесени външни интереси и сили, в т.ч. и на ционистки кръгове, които се стремят да използват кюрдската борба за права и независимост за свои егоистични цели – Близкоизточният регион да бъде  сцена на сблъсъци и хаос, не само в Турция, но и в съседните й страни, между които англосаксонските сили разпокъсаха кюрдския народ и го осъдиха на безправие. Кюрдите отново се употребяват като оръдие. След  краха на Източния блок техните организации бяха яхнати от разузнавателни центрове като МОСАД, ЦРУ. Съществува дори мнение, че в самата ПКК има много инфилтрирани агенти на турските специални служби.

 

Припомняме, че на 10 декември т.г. Истанбул се разтресе от нов кървав атентат. Двама терористи се взривиха в близост до стадиона на футболния клуб ”Бешикташ” по време на среща от местното първенство. Първият взрив е бил на атентатор самоубиец, а вторият -  на метри от футболния стадион.

Очевидци разказват, че на мястото на атаката от преминаващи коли са хвърляни бомби и е стреляно с автоматично оръжие.

 

Целта на терористите не са били футболните фенове, а полицаите, охранявали мача. Те са изчакали разотиването на близо 30 000 души, преди да взривят колата бомба в близост до стадиона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 12436 |13.12.2016 Само във Фрог: Жиголо изнудва със секскомпромати общинари, политици и лекари . 0| 15218 |13.12.2016 Кирил Ангелов пред Фрог: В БДЖ има огромна бомба със закъснител . 4| 10695 |13.12.2016 Прокурор пред Фрог: На нож сме със съдиите от СРС, да не се правят на света вода ненапита

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads