Реклама / Ads
0| 3877 |14.12.2016 НОВИНИ

Наблюдаващият делото ”Хитрино” оглави прокуратурата в Шумен

.
Наблюдаващият прокурор по делото за трагедията в Хитрино Маргарита Георгиева бе избрана за изпълняващ функциите ръководител на Окръжната прокуратура-Шумен, на мястото на досегашния и.д. шеф Димитър Димов. И двамата са зам.-шефове на обвинението в града, съобщи „Правен свят”.
 

Решението бе взето на днешното заседание на Прокурорската колегия, а по предложение бе на обвинител №1 Сотир Цацаров. Той започна с уговорката, че смяната не е провокирана от някакво негативно отношение или упреци към работата на Димов. Тя се налагала с оглед по-голяма оперативност. И обясни какво има предвид.

 

"При пълно спазване на принципа на случайно разпределение Маргарита Георгиева бе определена за наблюдаващ прокурор по досъдебно производство №52 от 2016 на Националната следствена служба. Това е случая с инцидента на гара Хитрино. Обичайно не е нормално по досъдебно производство да търсим съединяване на фигурите на административния ръководител и на наблюдаващия прокурор. Но в случая, освен с решаването на чисто правни въпроси, има и решаване на множество организационни въпроси по разследването. И е по-добре да има идентичност на наблюдаващия и административния ръководител. Ръководството на прокуратурата оказва пълна методическа и логистична помощ. Всички усилия трябва да се съсредоточат в една посока", обясни мотивите си за предложението Сотир Цацаров.

 

С пълно единодушие то бе подкрепено и така от днес Маргарита Георгиева е и.ф. ръководител на ОП-Шумен. Процедурата за избор на нов началник е висяща, а Димитър Димов бе определен за и.ф. на 20 юли 2016 година.

 

Иначе положението в Хитрино продължава да бъде рисковано. В селото не се допускат чужди експерти, които да извършат външно разследване, за каквото настоява Станко Станков, собственик на фирмата, чиято влакова композиция дерайлира край гарата в събота. Тук разследването се прави от прокуратурата, каза тази сутрин пред Нова ТВ шефът на пожарната Николай Николов.

 

Според Николов на мястото на инцидента идвали всякакви експерти, които съветвали разследващите как да си вършат работата. Това обаче нямало да се допусне днес, тъй като оставало още малко до края на операцията по извозването на цистерните и никой не искал да рискува. Вчера стана ясно, че главният прокурор е забранил да се изнася информация по разследването на инцидента в Хитрино. "Знаеш, че аз имам достъп до всички съдебни власти и в България, и в Европа", казал още лидерът на "Солидарност".

 

Вероника Димитрова тогава разкри, че е получила няколко подобни обаждания в сряда. Освен това хора от Игнатиево я предупредили, че "й готвят нещо". Партията "Солидарност" е основана преди девет години. В медиите са се появявали публикации, че големите политически формации са я ползвали като донор на гласове. Първа споразумение със "Солидарност" подписва БСП. По-късно Младенов твърдеше, че подкрепата им ще получи ГЕРБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4450 |13.12.2016 Съдът отложи делото за взрива в Горни Лом за януари . 0| 3817 |13.12.2016 Свидетел по делото срещу Иван Евстатиев бил заплашван . 0| 5015 |13.12.2016 Стартира делото за взрива в Горни Лом . 0| 4315 |12.12.2016 Четвърти обвиняем по делото за бартера с ваксините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads