Реклама / Ads
8| 6174 |14.12.2016 НОВИНИ

Румен Радев пред „Монд“ : България не трябва да бъде враг на Русия

.
Румен Радев
Новоизбраният президент Румен Радев е дал интервю за авторитетния френски вестник ”Монд”, в което в отговор на коментар, че избирането му е породило тревоги заради проруските му позиции и в отговор на въпрос какво ще се промени в отношенията на България с ЕС и НАТО, Радев отговаря, че в предизборната кампания са били правени опити той да бъде дискредитиран.
 
"Заедно с Илияна Йотова защитавахме ясна позиция: България е лоялен член на НАТО и Европейския съюз. В историческо и културно отношение България винаги е била европейска. Тя е избрала стабилен и траен път на проевропейско развитие и ние няма да се отклоняваме от него. В това не трябва да има никакво съмнение. Искаме да се утвърдим като по-надежден партньор в НАТО. Това обаче не означава, че България трябва да е враг на Русия, с която ни свързват значителни икономически интереси", изтъква Радев.

На въпрос защо подкрепя отмяната на наложените на Русия санкции новоизбраният български президент отговаря, че санкциите не решават проблема. "Те вредят на Русия, но и на ЕС. За силни икономики това може и да не е проблем, но за крехка икономика като тази на България това е проблем. Това се отразява пряко на земеделието. Български фирми бяха закрити, работни места бяха съкратени", коментира той за "Монд", цитиран от БТА.

В отговор на въпрос за Крим Радев заявява, че "анексирането му е нарушение на нормите на международното право".

"Позволете ми обаче да припомня в тази връзка думите на бившия президент на Франция Валери Жискар д'Естен, който отбеляза, че Крим е бил руски както от историческа, така и от културна гледна точка, и че съдбата му трябва да се реши от неговото население. Не бива да се подценяват опитът и мнението на този политик", отбелязва Радев.

"Факт е, че бе извършено нарушение на международните правила. Реалността обаче е, че над Крим се развява руското знаме. Решение следва да се търси въз основа на тези два реални факта", казва Радев.

"Европейските страни трябва да вземат прагматично решение, защото не можем да живеем на един разделен континент, тъй като Русия е част от Европа. Не мисля, че ще можем да водим ефективна борба срещу ислямисткия тероризъм, без да обединим усилията си с тези на Русия", подчертава новоизбраният български президент.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4827 |14.12.2016 Депутатът Красимир Янков : Румен Радев да ревизира НСО . 3| 4284 |14.12.2016 Павлова предлага парите за саниране да станат 2 млрд. лева . 2| 9310 |14.12.2016 П. Симеонов пред Фрог: Борисов знае, че трябва да катапултира . 2| 3868 |14.12.2016 Радев пред „Монд“: България не бива да е враг на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads