Реклама / Ads
4| 4980 |15.12.2016 НОВИНИ

Издирван с червена бюлетина застана до Лавров в Белград

.
Мъж, снимал се с руския външен министър Сергей Лавров при посещението му в Белград в понеделник, е издирван от Интерпол с червена бюлетина сръбски гражданин, съобщи Медиапул. Неманя Ристич се издирва от властите в Черна гора заедно с още двама свои сънародници и с двама руски граждани предполагаеми служители на военното разузнаване на Русия по подозрение за участие в престъпна група с цел извършване на въоръжен преврат и елиминиране на премиера Мило Джуканович.
 

Както пишат сръбски медии, снимките са направени по време на церемония в памет на съветските войници, загинали при освобождаването на Белград през 1944 година. След като заедно със сръбския министър на труда и по въпросите на ветераните Александър Вулин поднесъл венци, Лавров се снимал с представители на сръбската организация „Заветници“, определена от кореспондент на Асошиейтед прес като крайнодясна и проруска. На поредица снимки, запечатали този момент, се вижда и лицето на Неманя Ристич.

 

Според същата агенция той е член на тази организация. Пред вестник "Данас" обаче Милица Джурджевич, член на ръководството на „Заветници“ твърди, че той няма нищо общо с организацията. Тя не знае как Ристич се е появил на мястото.

 

По протокол преди церемонията ние трябваше да изпратим до Министерството на труда и до руското посолство 3 имена на хората от организацията, които ще присъстват. По време на събитието полицията не е позволила на други членове на организацията да се приближат и те са стояли на повече от 20 метра. Тя недоумява как лице, издирвано с международна заповед за арест, може да се окаже в такава близост до руския външен министър вместо да бъде задържан.

 

Министърът на правосъдието на Черна гора Зоран Пажин, цитиран от Асошиейтед прес, заяви след публикацията на снимките, че Сърбия е задължена да екстрадира Ристич и другите двама сръбски граждани, заподозрени за участие в октомврийския заговор, чиято цел била да попречи на черногорското членство в НАТО.

 

Около 20 души бяха арестувани в Черна гора в деня на изборите на 16 октомври. Твърди се, че те са планирали да убият министър-председателя Мило Джуканович и да овладеят сградата на парламента в Подгорица.

 

В началото на декември Черна гора обяви за издирване издирва двама руски граждани, които са заподозрени за организирането на преврата. Това са Едуард Владимирович Ширков и Владимир Николаевич Попов, за които се твърди, че служители на руското военно разузнаване и са организирали и координирали операцията от Сърбия. Сръбските власти са им позволили да напуснат страната и да се върнат в Русия, въпреки официалното признание, че са замесени в проследяване с модерно оборудване на придвижването на черногорския премиер.

 

Кремъл отрича да има каквото и да било общо със тези събития, но открито подкрепя организации в Черна гора, които се противопоставят на членството на страната в НАТО.

 

Освен руснаците за издирване са обявени и трима сърби: Предраг Богичевич, Милош Йованович и Неманя Ристич. Ристич е бил осъждан за убийство.

 

Самият той твърди, че е бил заснет заедно с Лавров случайно. Той отрича да е участвал в заговор за преврат в Черна гора, като казва, че е бил набеден от друг сърбин, който решил да проговори пред черногорските прокурори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4121 |15.12.2016 Издирваният планинар нарочно чакал тежки условия . 0| 4013 |15.12.2016 Мъгла затруднява издирването на изгубения в Стара планина турист . 0| 4427 |09.11.2016 Барети заловиха убиец, издирван от 8 години . 0| 4192 |31.10.2016 Продължава издирването на 34-годишен мъж в Стара планина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads