Реклама / Ads
3| 5138 |17.12.2016 НОВИНИ

Плевнелиев: Има три варианта за правителство

.
Президентът Росен Плевнелиев се обяви против мажоритарната избирателна система и се обяви за смесена избирателна система. Това стана в обзорното предаване ”Годината” на Дарик радио. Държавният глава определи ”надежда” като думата на изминаващата година. Той прогнозира, че как ще се развие политическата ситуация, ще стане ясно преди Коледа.
 

Плевнелиев напомни, че като държавен глава е дал обещание, че "коалиции в президентската институция няма да се правят, нито пък някакви креативни формули". Държа на своите обещания, каза държавният глава. "Връчих мандата на Реформаторския блок съзнателно и с ясна цел", каза той. Плевнелиев очаква те да предложат премиер във вторник, тъй като изтича срокът. "Но дали ще предложат премиер, или ще връчат мандата, аз не мога да предполагам и не знам", каза държавният глава.

 

На въпрос, след като в Конституцията няма срокове, кога очаква, ако се предложи премиер с мандата на РБ, да се предложи и кабинет, Плевнелиев посочи, че в духа на Конституцията при връчването на третия мандат процедурата се забързва. Той очаква всичко да стане ясно в дните преди Коледа.

По отношение на това какво следва, ако няма кабинет с мандата на РБ и готов ли е президентът да назначи служебно правителство, Плевнелиев посочи: "Имаше и продължава да има три варианта. Кои са тези три варианта? Държавният глава първо, дето се казва, да каже "Коледа, Нова година, Йордановден и нека правителството в оставка да продължи до 22 януари", защото е повече от ясно и това беше волята и на президента Радев, че аз ще си нося отговорността до 22 януари, но той ще я носи от 22-ри нататък, тоест той вече готви служебно правителство и той знае много добре, това беше негов избор.

 

Вариант първи: оставаме правителството в оставка да продължи до 22-ри и новоизбраният президент Радев, като встъпи в длъжност, назначава служебно правителство. Вариант втори: назначавам аз служебно правителство, което продължава до 22 януари. И вариант трети: правителството в оставка може да бъде преназначено като служебно правителство. Всеки един от тези три варианта ще бъде внимателно обмислен от мен буквално в седмицата, която предстои. И отново казвам в тази седмица ще се вземат всички важни решения".

 

"Намираме се в конституционна процедура, на която не отива по никакъв начин на държавния глава да спряга някакви правителства и личности за министри или министър-председатели, при положение че аз бях единственият, който много ясно заяви от самото начало категоричната си позиция в подкрепа това Народно събрание да продължи да работи", каза Плевнелиев.

 

Държавният глава сподели, че като гражданин е гласувал на референдума. Той е против изцяло мажоритарната избирателна система и е гласувал против, но е за смесената система, която наричат германска. "Това е най-добрата система в света, която взема най-доброто и от пропорционалната, и от мажоритарната избирателна система", каза Плевнелиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4405 |17.12.2016 Лукарски: Правителството може да работи с мандата на РБ . 0| 5654 |16.12.2016 Тренчев от РБ: Може би ще има правителство - ГЕРБ-РБ-ПФ . 0| 3911 |16.12.2016 Делян Добрев: Има шанс за правителство . 0| 3930 |14.12.2016 Италия с ново „старо” правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads