Реклама / Ads
0| 6597 |19.12.2016 ЕТНО КАЛЕНДАР

Св. Бонифаций помага на наркомани и алкохолици

.
Св. Бонифаций
Десетки центрове за лечение от алкохолизъм и наркомании по света носят името на св. Бонифаций. Молитвите пред иконата на светеца помагат на много зависими от чашката и наркотиците.
 
Църквата почита на 19 декември паметта на св. Бонифаций, който е живял в Рим по времето на гоненията срещу християните от император Домициан. Бил е слуга в двореца на богатата римска наследница Аглаида, която живеела безгрижно и охолно, в пиршества и всякакви удоволствия. Неомъжена, младата аристократка сменяла често любовниците си. Такава била и връзката й с Бонифаций, който бил красив млад мъж. Двамата били християни, помагали на бедните, правели дарения и се славели със състрадателност. Обаче не вниквали в същността на греховната си страст, не сключили законен брак, макар че младежът често се борил с увлеченията си и искал да живее благочестиво.

Господарката му решила да го изпрати в източните римски провинции, за да й купи мощи на светец, които езичниците тогава продавали на християните. С много средства и голяма свита младежът тръгнал на път, като размишлявал за Божиите наредби и се отдал на пост, за да се проясни ума му. В града на св. ап. Павел - Тарс всички се натъкнали на страшно гонение над местните християни. Бонифаций смело се присъединил към тях, бил измъчван заедно с другите и обезглавен. Другарите му намерили на другия ден неговото тяло, откупили го с много пари и завито с плащеница, напоена с благовония, го отнесли на Аглаида. Младата жена осъзнала греховността на жизнения си път досега, раздала имуществото си на бедните, построила с част от парите храм на гроба на любимия си и останала да живее в покрайнините му.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4045 |16.12.2016 Илия Илиев: Няма циганска държава, помагам на моите събратя . 4| 10022 |18.11.2016 Моника Маковей готова да помага на президента Радев срещу корупцията . 0| 3735 |12.11.2016 Кр. Натан: Агенцията за социално подпомагане действа като прокуратура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads