Реклама / Ads
0| 4774 |20.12.2016 МИНАЛО

73 г. от героичната смърт на Димитър Списаревски

.
Димитър Списаревски
Навършват се 73 години от героичната смърт на българския летец полковник Димитър Списаревски по време на въздушната бомбардировка на най-мощното американско авиационно оперативно обединение – 15-та въздушна армия на САЩ, над София. При нападението са убити са 64 души, 93-ма са ранени, а 113 сгради в столицата разрушени.
 
"Ситуацията на 20 декември 1943 г. е била обречена за нашите пилоти, но те не са имали колебанието – излитали са”, разказва пред bTV полк. проф. Димитър Недялков, който е началник на катедра „Военновъздушни сили и отбрана” към Военната академия и сценарист на документален филм за българския летец.

Българските сили закъсняват сериозно с превъоръжаването на изтребителната авиация, коментира още той”. Има само 41 български самолета в боеготовност с подготвени екипажи, докато от другата страна на сражението са близо 1500 ударни, спомагателни и изтребителни самолети.

 

Само два дни преди въздушния бой българските авиатори отработват начина, по който ще посрещнат противника.Това е и първото военновъздушно сражение на Списаревски.

 

„Той се готви за този бой много старателно, но когато трябва да излети, двигателят на самолета отказва. Имал е възможност да каже, че не може да го изпълни”, обяснява полк. Недялков. Летецът обаче прави няколко опита. Още с излитането си той вече е откъснат от групата на българските изтребители и влиза в боя самостоятелно. Във въздуха провежда две атаки, като при втората загива трагично. Името и героизмът му обаче се прославят в целия свят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6874 |12.12.2016 Годишнина от смъртта на 10-те войника в река Върбица . 1| 9639 |05.10.2016 Последната снимка на Хитлер преди смъртта . 0| 4896 |22.07.2016 Отбелязваме 74 години от смъртта на Никола Вапцаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads