Реклама / Ads
1| 7728 |22.12.2016 АКТУАЛНО

Експерт за Фрог: Ненчев в оставка с 26 обществени поръчки за над 115 млн.лв.

.
От 15 ноември до 15 декември т.г. МО е възложило 26 обществени поръчки на обща стойност на сключените договори 115, 8 млн. лв. За строителство и строителни услуги - две обществени поръчки за 24 млн. лв. Това става ясно от отговора на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев на въпрос на народните представители Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев.
 
За същия период на миналата година обществените поръчки с възложител МО са 38 за 50,6 млн. лв., за строителство и строителни услуги са 9 за 2,6 млн. лв., а на търговските дружества – три за 39 хил. лв., посочва вовенният експерт Спирдон Спирдонов.

Как се обяснява разликата в стойността при по-малък брой обществени поръчки през тази година в сравнение с миналата?

Значителната разлика в стойността, посочва министърът в оставка, се дължи на завишените средства през 2016 г.  по две направления – за доставка на кутии на самолетните агрегати  КСА-2 за самолетите МиГ-29 и за доставка на горива за подготовка на войските и поддържане на бойната им готовност, транспорт и отопление. Средствата за самолетните агрегати  - 21, 8 млн. лв., са осигурени целево от централния бюджет на основата на решение на Министерския съвет, се уточнява в отговора. Предвидените по-големи доставки за горива – 84,9 млн.лв., са били предназначени за следващите 12 месеца от датата на сключване на договорите.

До края на годината МО има обявени две открити процедури за обществени поръчки за доставка на компютърна техника  и лицензи за софтуер на обща стойност 4,9 млн. лв. От едноличните търговски дружества се планира да стартира една обществена поръчка на стойност до 54 хил. лв.

На въпроса за броя на стартираните вече обществени поръчки, за които изтичат сроковете за възлагане (подписване на договори) от МО до края на годината министърът отговаря така: „МО е открило две процедури за възлагане на обществени поръчки за охрана на освободени войскови райони на обща стойност 5, 3 млн. лв. Предстои да се открие една обществена поръчка за сервизно обслужване на автомобилна техника на стойност 220 хил. лв.” Предвижда се сключването на два договора за строителство и строителни услуги за 2, 3 млн. лв.  При търговските дружества предстои подписването на една обществена поръчка за 296 хил. договора.

По тази тема от стенограмата на вчерашното правителствено заседание четем следните препоръки на премиера в оставка Бойко Борисов:  „Едно нещо препоръчвам, ако искате – забранявам ви: спирате всякакви обществени поръчки. Ако има нещо неизбежно, което да се прави, търсите администрацията на новоизбрания президент Радев и ако са съгласни, за да има приемственост и да не бъдем обвинявани, тогава продължавате. С министър Ненчев сме се разбрали – даже и да останем и да имаме право да номинираме началник на отбраната, по-правилно е като дойде новият върховен главнокомандващ той да си го избере. Така и с обществените поръчки – нека, който иска да ги прави, но ако е неизбежно; иначе всеки един подобен акт ще бъде коментиран и не бива да се дава основание за това.”, обяснява още експертът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 14969 |22.12.2016 Евроодитът за прокуратурата – моментална оставка на Цацаров . 0| 6349 |21.12.2016 Само във Фрог: Убиецът на руския посланик пазил Путин и други държавни глави . 2| 4816 |21.12.2016 Само във Фрог: Липса на кадри спряла Плевнелиев за кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads