Реклама / Ads
1| 10550 |22.12.2016 АКТУАЛНО

Инвалидна фирма грабнала „в движение” поръчка от МУ-София

.
Медицински университет - София
Скандална обществена поръчка на Медицинския университет в София откри Фрогнюз. Става дума за конкурс за самолетни билети за превоз по въздух на пътници и багаж при служебни пътувания, пусната на 1 април 2016 г. от висшето учебно заведение.
 

В духа на новия Закон за обществените поръчки, университетът обявява обществената поръчка с прогнозна стойност 220 000 лв. без ДДС за специална или иначе казано, предназначена само за регистрираните компании в регистъра на специализираните предприятия и кооперации на и за хора с увреждания.

 

Както Фрог вече е писал, след промените в закона от октомври 2014 г., създаващ цяла ниша в обществените търгове за компании с инвалиди, последва бум на регистрирането им.

 

Още по темата: МВР без самолетни билети, спешно поръчва от любимка на властта

 

Във въпросната обществена поръчка се включват няколко такива компании. Интересен е обаче победителят – „Тур Инс” ООД. Към 1 април 2016 г. софийската компания не би могла да участва в надпреварата за тези неколкостотин хиляди лева, тъй като не е част от регистъра за специализираните предприятия.

 

Щастлива случайност или внимателно предприето действиe обаче променят този факт, след като на 18 април 2016 г. „Тур Инс” ООД придобива статут на специализирана компания. Фирмата, собственост на Елеонора Кръстева, не само успява да спази крайния срок за участие в конкурса – 3 май 2016 г., но и го печели категорично чрез представяне на най-ниска цена на услугата.

 

Още по темата: Само във Фрог: Майката на Иван Тотев с над 500 бона от поръчки за инвалиди

 

Нещо повече – комисията, която оценява подадените оферти, отстранява фирмата с най-ниската цена – „Клио Травел” ЕООД, тъй като цената, която предлага компанията, е с „80.90% по благоприятна от средната стойност на крайните финансови оценки на останалите участници в процедурата”. Така, след отстраняване на един от конкурентите, „наскоро инвалидизираната” фирма „Тур Инс” ООД печели с предложена цена от 384 754 лв.

 

Изброените факти хвърлят сериозно съмнение, че фирмата е успяла да се включи в списъка на специализираните предприятия точно в този момент, за да може да участва в тази конкретна поръчка. Според наша проверка това е единствената поръчка, в която е успяла да участва въпросната компания, което засилва тези съмнения.

 

Михаил Кръстев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3993 |01.12.2016 Строителна фирма остави без ток Бистрица и Железница . 0| 3906 |29.11.2016 МО за втори път спира поръчката за автобуси . 0| 13152 |24.11.2016 ФРОГОКО: И чужда фирма готви дела на Москов за ваксините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads