Реклама / Ads
22| 9138 |22.12.2016 ПОЛИТИКА

Д. Божилов пред Фрог: Важно е защо Плевнелиев наруши Конституцията?

.
Даниел Божилов
С отказа си да състави служебно правителство Президентът Плевнелиев нарушава Конституцията.
 

Вече е ясно, че действащия Президент Росен Плевнелиев отказва да изпълни конституционните си задължения да назначи служебно правителство. Аргументът, че ако назначи служебен кабинет той ще е само за няколко дни е несъстоятелен и неверен.

 

Съгласно конституционната уредба (чл. 99, ал. 7) в последните три месеца от мандата си ако не може да се състави правителство Президента не може да разпусне Народното събрание, но назначава служебно.

 

От цялостния анализ на конституционната уредба обаче се установява, че веднъж назначил служебно правителство не съществува правна възможност то да бъде сменяно или променяно както от Президента, който го е назначил, така и от новоизбрания встъпил в длъжност Президент. Изключение правят строго определените случаи – подаване на оставка или смърт на министър-председателя или някой министър. Извън тези случаи Конституцията не дава правомощие на Президента сменя или прави корекции в назначено и встъпило в длъжност служебно правителство.

 

Конституцията е ясна – веднъж назначено служебното правителство упражнява правомощията си до избирането на ново правителство от новоизбраното Народно събрание, а за новия Президент остават задълженията да издаде указ за разпускане на Народното събрание и насрочи дата на предсрочните избори в сроковете предвидени в закона.

 

При тази конституционна уредба и отказа на Президента Росен Плевнелиев да изпълни задължението си на преден план излизат редица въпроси. Най-важният от тях е защо с неверни твърдения заблуждава обществото и какви са истинските причини за неговия отказ да състави служебно правителство, което да управлява страната до провеждането на предсрочните парламентарни избори?

 

Даниел Божилов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5029 |22.12.2016 Румяна Коларова: Призовавам Радев да се разбере с Плевнелиев . 1| 4564 |22.12.2016 Плевнелиев наруши Конституцията, категоричен професор Киров . 2| 4710 |22.12.2016 Атанас Семов защити Плевнелиев за Конституцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads