Реклама / Ads
0| 4001 |23.12.2016 СВЯТ

Издирват берлинския атентатор и в Стокхолм

.
Полицията е претърсила самолет на компанията „Еър Берлин“ на стокхолмското летище „Арланда“, заради сигнал, че на борда му е извършителят на атентата в Берлин – тунизиецът Анис Амри, съобщи в. „Експресен“.
 
Силите на реда получили информация, че той е в един от самолетите, пристигнали в шведската столица. Всички пътници от полета на „Еър Берлин“ са били проверени при слизането от самолета. Никой не е задържан.

По-рано днес, отново след сигнал, е бил претърсен и туристически автобус в югозападния германски град Хайлброн.

Дават 100 хил. евро за залавянето на берлинския атентаторВластите предупредиха, че той може да е въоръжен и агресивен, а може и да е ранен

Германските спецполицаи проведоха няколко акции и в три германски града в опит да открият Амри. Те щурмуваха няколко жилища в Берлин и в Дортмунд, а в последствие – и джамия, за която се знае, че е средище на ислямисти. Близо 100 служители на реда претърсиха и бежанския център в град Емерих.

Междувременно радио Ер Бе Бе съобщи, че камерите за наблюдение в района Моабит в Берлин са заснели Амри няколко часа след нападението – в претърсената днес джамия.
Германия отговаря на терора със засилено видеонаблюдениеДо атаката в Берлин обществото беше силно въздържано по темата за следенето

Той е бил заснет от камерите на същото място и на 14 и 15 декември.

Анис Амри е роден и израсъл в градчето Ал Уаслатия, на 70 км от столицата Тунис. Близките и приятелите му го описват като съвсем нормален младеж.

Семейството му е потресено. Братята му разказват, че въобще не е бил религиозен, пушел е и и дори е понякога пиел алкохол.

След началото на Арабската пролет Анис тръгва за Европа и през пролетта на 2001 г. достига остров Лампедуза. Заради участието му в бунта на бежанците, които подпалиха лагера, и заради други провинения лежи четири години в италиански затвор.

„Не беше религиозен. Може би е станал такъв, докато е бил в затвора заедно с алжирци, египтяни и сирийци“, коментира един от братята на Анис – Уалид Амри.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3810 |22.12.2016 Издирват трима мъже, изчезнали в Родопите . 1| 4131 |22.12.2016 Семейството на заподозрения атентатор в Берлин се отказа от него . 0| 3914 |21.12.2016 Издирват тунизиец за нападението в Берлин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads