Реклама / Ads
0| 4153 |23.12.2016 НОВИНИ

Киров: Има Реална заплаха от терористичен акт в България

.
Кирчо Киров
„Много пъти съм казвал, че още като директор на разузнавателната служба през 2004 г., ние получихме информация, че България е потенциален обект за терористични атаки. Те е оценена като реална. Атентатът в Сарафово потвърди това. Получавали сме и данни за терористична дейност на територията на страната”, каза ген. Кирчо Киров, бивш шеф на разузнаването.
 
Той съобщи, че България е цел на терористи и всички успокоения са само дежурни думи. Той заяви, че не му е известно и не разполага с информация да има предотвратен терористичен акт у нас. Неговата оценка е, че предвид участието на България в много мисии зад граница в горещи точки води до това, страната ни да е цел на терористичен акт. „Друг е въпросът кога и как ще бъде извършен той”, заяви Киров.

По думите му тази информация е публична и се е завъртяла в публичното пространство пред 20 дни. „Тя е открита в компютри на ИДИЛ. Беше посочено, че това е информация, която касае дейността на организацията извън Близкия Изток. Бяха посочени конкретни държави, в които да бъдат извършени терористични актове – Русия, Турция, Италия, Франция, Германия и България. Но за страната ни не беше конкретизирано нищо”, сподели експертът. Според него оторизираните лица в нашите служби би следвало да разполагат с тази информация и при положение, че тя е публично достояние.

На въпрос можем ли да подозираме, че е написан списък със страни, в които да се извърши нападение или отделни индивиди го правят и след това ИДИЛ го припознава, Киров отговори, че съществуват и двата варианта. „На територията на Европа гравитират около 4 000 лица, които са обучени да извършат терористична дейност”, каза той. „В единия случай това са лица, които извършват самостоятелна терористична дейност. В другия припознава тези актове”, уточни експертът. Попитан дали вярва, че някой планира ислямизация на Европа той каза, че не мисли, че има глобален център. „Но на практика ислямизацията е глобален факт”, допълни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3998 |20.12.2016 Георги Костов: Няма терористична заплаха за България . 0| 3821 |14.12.2016 Станишев от фронта срещу ИД в Ирак: Идеологията им е заплаха за цивилизацията . 3| 5343 |06.12.2016 Шефът на МВР се врътна: Няма доказателства за терористична заплаха . 3| 4638 |05.12.2016 Терористичната ”заплаха” идва от протест на афганистанци в Лондон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads