Реклама / Ads
3| 6690 |24.12.2016 НОВИНИ

Посрещаме Бъдни вечер

.
На 24 декември се събираме на Бъдни вечер. Наричаме я още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка. Днес приключват и 40-дневните коледни пости.
 

По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник. Отначало разбърква с него огъня, наричайки: "Колкото искрици, толко пиленца, шиленца, теленца, дечица в тоя дом!" После поставя тънкия край на дръвчето в огъня; там то остава да тлее цялата нощ и да поддържа огъня жив. Дървото е крушово, дъбово или буково. В предварително издълбана в него дупка се сипва червено вино, тамян и зехтин за берекет. Преди да се сложи в огъня, се запечатва с пчелен восък. Така приготвен коледният бъдник, наричан още коледник или прекладник, се смята за миросан и осветен и вече може да бъде принесен в жертва на божествата. Този обичай е отглас от стари славянски вярвания по нашите земи. Според тях, в деня, когато се очаквало да се роди дете, мъжът запалвал осветено дърво, за да прогони духовете на умрелите преждевременно бебета, покойници, зли орисници и вещери. След покръстването българският народ запазил този обичай, но палел миросаното дърво в чест на раждането на Спасителя.

По искрите от огъня пък се гадае каква ще е годината. Колкото повече са те, толкова по-богата ще е реколтата, кравите по-млечни, а прасетата - по-тлъсти.

Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята в югоизточния ъгъл на одаята под иконостаса. На трапезата трябва да има 7, 9 или 12 ястия. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. Гозбите обаче са постни. Трапезата трябва да е отрупана с всички, което се произвежда в домакинството: варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка (на когото се падне, ще бъде щастлив цялата година). В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света.

 

Ето и рецепта за пита:

 

Постна содена питка

 

Необходими продукти:
1 кг брашно
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка сода
1 супена лъжица оцет
хладка вода, колкото поема


Начин на приготвяне:
Брашното се пресява, прави се кладенче, в което се поставят изброените продукти. Тестото се замесва с хладка вода.

Меси се хубаво, докато стане гладко. Не трябва да втасва.

Откъсва се малко парче за украса, а останалото се оформя на питка.

Поставя се в намаслена тавичка. Украсява се и се намазва с олио. Надупчва се с вилица, за да не се спука при печенето. Пече се в предварително загрята фурна.

След изваждането от фурната се напръсква със студена вода и се завива с кърпа, за да омекне.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4148 |23.12.2016 Топло и без сняг на Бъдни вечер и Коледа . 1| 4263 |19.11.2016 Две шествия срещу мигрантите блокират София тази вечер . 1| 4022 |13.11.2016 Гроздан Караджов: Още тази вечер ще станем свидетели на оставка . 2| 3962 |13.11.2016 В ”Столипиново” се сетиха да гласуват чак привечер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads