Реклама / Ads
4| 17902 |27.12.2016 НОВИНИ

Схемата за завършване на юристи по „втория начин” в СУ се разплита

.
Схемата за бързо и безпроблемно завършване по „втория начин” в Юридическия факултет на СУ постепенно започна да се разплита, разкриха информирани източници пред Фрог.
 
В последните три години десетки студенти се дипломирали при очевидни нарушения на правилника, сливане на учебни години и повсеместни фалшификации, за които първи съобщихме.Това ставало с мълчаливото или явно съдействие на декана проф.Сашо Пенов, който кара втори мандат.

Оказало се, че Ангелина С. и Пенка А., които били инспекторки по линия на чуждестранните студенти, въртели постоянна посредническа дейност с купуване на изпити, заедно с Емилия М., Елка Д. и Людмила Н. от факултета. Те от своя страна били особено близки с проф. Иван Русчев и дори постоянно ходели в кантората му, твърдят запознати.

 

Главно действащо лице в схемата бил и Васил С. –шеф във студентския съвет. Ценоразписите били зашеметяващи-от 200 до 600 лв. за изпит по отделните дисциплини, като това били цените за български студенти-редовно и останалите в задочно обучение.  А от 300 до 800 евро е „таксата” за малцината чуждестранни учащи се.

 

Най-скъпо се търгували Търговско право, Трудово право, Осигурително право, Правна информатика и Международно частно право, чиито преподаватели били известни с принципността си и с резолюция на декана били заменяни с други, изпитващи по същите дисциплини.

В случаите, когато не се уредела „сделката” успешно и масово бил прилаган методът със ,,служебното възстановяване,, на оценки от декана, без съответните професори нищо да подозират. Оттам именно тръгна и скандалът, превърнал се в новина номер 1 сред академичните среди в последният месец.

 

Секретарките от отдел „Студенти” въртели паралелно и втора далавера-със сканирани на индивидуални протоколи подписи на изявени професори и доценти, но тя секнала в момента, когато се появила ректорска заповед, подписана от Иван Илчев за лично внасяне на оценките в главните книги на факултетите от съответните преподаватели.

Така от година насам посредничеството и участието на декан или заместник –декан вече били незаобиколими. В архива на Юридическия факултет царял пълен хаос и безпорядък, категорична е професорка от факултета, известна с принципната си позиция. Много академични справки, протоколи от изпити и уверения били съвсем умишлено унищожени, други-залети със сок и кафе-пак с ясна цел-да не може да се направи годно експертно изследване на подписите при разследване.

 

Така ден след ден се произвеждали кухи дипломи и интересът към специалността видимо намаля, коментират юристи от факултета. За качество в обучението вече никой не говори. Изявите на декана Сашо Пенов пред отбрани медии са прах в очите на обществото, печалната истина не може да бъде скрита вече-необходима е оставка на ръководството на правния факултет, смятат преподаватели.

Името на професора по Международно право Благой Видин гръмна в скандал преди месеци, когато в медиите се  разкри как като шеф на надзорния съвет на Центъра по европейско право е прахосал десетки хиляди левове в скъпи командировки и водене по родното Черноморие на френски лектори, в заплати на дузина секретарки и в ненужно закупувани консумативи.

 

Именно той бил в топли отношения с декана Сашо Пенов. Затова за последните седем години в Центъра, познат като своеобразен ПУЦ в Юридическия факултет, не са извършвани нито ревизии, нито проверки.

Видин масово изпитвал задочници по международно публично право, без да е стъпил на лекции-разписвал протоколите вместо колегата си Орлин Борисов. Името му бе свързано и със скандали около придобиване на българско гражданство по ,,втория начин,,- като правен съветник в Президентството той можел да влияе чрез издаваните становища. Пенов му осигурявал контакти с желаещи чрез кантората си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3898 |14.12.2016 Мая Манолова иска да отпаднат хонорарите за юристи в ”Топлофикация” . 0| 4843 |22.11.2016 Бивш съдия от КС: Стотици полуграмотни юристи влизат в системата ежегодно . 0| 4528 |28.07.2016 Бизнесът: Нямаме нужда от юристи, а от инженери . 10| 7696 |12.03.2016 Нов сигнал срещу строителна фирма, в схемата замесиха и шефа на АПИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads