Нова схема! Внасяме нелегално миди от Турция, изнасяме калкан

0

|

5657

|27.12.2016
Нова схема! Внасяме нелегално миди от Турция, изнасяме калкан

Нелегален внос на миди от Турция процъфтява на границата с южната ни съседка. Всяка смяна от митничари и граничари си селят по 20 бона, за да си затварят очите за престъплението, съобщиха за Фрог нюз високопоставен източник от ГДБОП. В обратната посока пък се изкарва незаконно калкан. Далаверата минава за почти толкова печеливша, колкото е тази с цигарите, но далеч по-безопасна, обясниха източниците ни.


Мидите пристигат от Одрин и влизат основно през ГКПП-Лесово. По принцип през този граничен пункт не би трябвало да минават каквито й да е хранителни продукти, тъй като няма представители от БАБХ, които да извършват нужните проверки. Не е тайна, че за да се допусне внос на турски миди се минава през тромава процедура, в която се изискват купища документи. Целта е да не се допусне на нашия пазар и този в Европа да попаднат заразени и опасни миди.

Трафикът на морският деликатес в момента се извършва с микробуси, които не са хладилни. Това още повече увеличава риска от натравяне. По-голямата част от мидите се пласират по заведенията в Южното Черноморие, твърдят от МВР. Преди седмица на границата е бил задържан един микробус, натоварен с миди. Любопитното е, че по случая няма образувано преписка. Не е съставени и акт. Предполага се, че граничните власти са си разделели за коледните празници деликатеса, а отделно от това са вдигнали мизата за организаторите на канала, които са турски граждани.

Паралелно с вноса на миди, върви и нелегален износ на калкан. Той е хванат против регламента за улов. Изнася се пак с микробуси, за да не буди и грам подозрение в проверяващите органи. Отделно от парите, които се броят за безпрепятственото преминаване на стоката, шофьорите също дават по 5 евро за т. нар. „кафе параса” или „чорба параса”. Същата врътна се прави и през ГКПП-Капитан Андреево но там количествата на мидите и калкана са далеч по-малко от тези, които преминават през Лесово.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Chris Cornell ”Fell On Black Days” Soundgarden Cover Live @ SiriusXM // Lithium

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах