Реклама / Ads
21| 16537 |28.12.2016 ГЛАСЪТ

Христо Бисеров-Сивият Кардинал в бяло

.
Начинът, по който завърши това съдебно дело, ни дава пълно основание да възстановим изцяло членствените права на колегата Бисеров в редиците на ДПС. Тези трогателни думи, които разплакаха половин България, измъдриха в партията на Ахмед Доган на 23 декември, три дни, след като бившият депутат от ДПС и зам.-шеф на парламента Христо Бисеров бе обявен за напълно невинен от Върховния касационен съд. Колко вълнуващо, но неподходящо за доклад пред Брюксел, в който да се похвалим за борба с корупцията.
 
Всъщност малцина знаят, че делото срещу Бисеров не бе за Брюксел, а с назидателна цел. Нещо като отмъщение на боса срещу провинил се по-нисш член на мафията, който опитва да краде от приходите му.  Но да караме по хронологичен ред.

На 3 ноември 2013 г., неделя, ДПС излиза с официално съобщение, че зам.-шефът на Народното събрание от квотата на партията Христо Бисеров е поискал да напусне парламента пред почетния председател на Ахмед Доган и действащия Лютви Местан. Той  ще подаде заявления в деловодството на НС за прекратяване на пълномощията му като депутат. И  „замразява” членството си в ДПС.

Мотивите на Бисеров-лични причини. Два дни по-късно той подава заявление и на 7 ноември 2013 г. без никакви дебати парламентът го освобождава експресно. Довчерашният зам.- председател на Народното събрание и шеф на правната комисия мълчи пред медиите за „личните причини” и се изнизва тихомълком. ДПС също не казва как така, заместник-председател на парламента изчезва яко дим за два дни.

По-късно същият ден прокуратурата все пак внася яснота за „личните причини”. Пуска се съобщение, че довчерашният депутат от ДПС и шеф на правната комисия в НС и доведеният му син Ивайло Главинков са разследвани за преводи на големи суми към банкови сметки в офшорни зони - основно към Сейшелските острови.

 

Образувано е досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков, както и за документно престъпление срещу Бисеров (представяне на декларация с невярно съдържание пред Сметната палата).

Получените данни от ДАНС са свързани с извършване на парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна.

Съобщава се и за извършване на влогове (срочни депозити), теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони (Сейшелски острови).

 

Европейската страна се оказва  Швейцария. Сигналът за тайните сметки на Бисеров идва именно от там месец по-рано. Предаден е на главния прокурор Сотир Цацаров от шефа на ДАНС Владимир Писанчев, назначен там с дирижиран „конкурс” в парламента от кръга КОЙ.

  И до момента не е ясно как три дни преди ДАНС да изпрати на прокуратурата справката за него, Бисеров е разбрал, че е добре да се оттегли от всички заемани политически постове.

 По-късно ще се окаже, че лично Писанчев е отишъл в Боянските Сараи в събота при Ахмед Доган и съобщил ценната информация за тайните авоари на неговия съпартиец. Как ли се е почувствал Доган ? Последващите спешни ходове показват, че е бил дъблоко обиден. Бисеров е извикан спешно в Сараите в неделя и принуден „експресно” да подаде оставка по лични причини.

 

Като в мафията,  Босът вика подчинения му и го уличава в кражба на пари от бизнеса. Има малка разлика от класическите филми за мафията, все пак сме в 21 век. Вместо Бисеров да получи куршум в главата и погребение в „бетонен” саркофаг в Панчаревското езеро например, той е изритан по бързата процедура. Но жив.

Вместо куршум довчерашният зам.-председател на парламента е предаден за назидание в ръцете на прокуратурата. Следват две години „тричане”, за да може най-накрая „замразеният” „блуден син” да бъде приласкан отново от падишаха и приет охотно в редиците на ДПС, след като бе „изпран” до бяло от съда и прокуратурата.

 

Така „Сивият кардинал”, прозвище на Бисеров от времето на управлението му в СДС, се оказа искрящо бял и чист. Можем спокойно да предположим, че на предстоящите предсрочни парламентарни избори блудният син ще бъде курдисан на подходящо място в листата на движението и ще му се радваме в следващият парламент.

За разследването срещу Бисеров се дават обилни пресконференции на ДАНС и главния прокурор Сотир Цацаров. Съобщава се, че то е поето от Следствения отдел при Софийска градска прокуратура, бивша столична следствена служба. Тя се ръководи тогава от небезизвестния Петьо Петров-Еврото, приятел по бюро на нереализирания следовател Делян Пеевски. Така, че Бисеров попада в ръцете на „свои”.

 

Прокуратурата е категорична, че става дума за пране на пари. Процесът се наблюдава от прокурор Боряна Бецова от Софийска градска прокуратура (СГП), която според публикации  в медиите е с ресор "ДПС". При нея беше проверката по сигнала на "Протестна мрежа" срещу Делян Пеевски и Ирена Кръстева, по който тя разпореди избирателни данъчни проверки и в крайна сметка отказа да обазува досъдебно производство. В издаденото от нея постановление личните нападки срещу подателите на сигнала преобладават пред юридическите аргументи. Прокурор Боряна Бецова отказа също така да разследва бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов и проточилата се предварителна проверка доведе до погасяване по давност.

 

Според публикация в „Медиапул”, която цитира атестацията на прокурор Бецова, дамата за четири години е изготвила едва 14 обвинителни акта, а всяко трето нейно постановление е било отменено от горната инстанция. В крайна сметка срещу Бисеров е вкаран обвинителен акт в Софийска градски съд за неплатени данъци, за укриване на данъци в размер на 19 000 лева и недеклариране на сделки с валутни ценности и 700 000 лева, депозирани в швейцарски банки. Прането на пари отпада някъде по пътя. Според Цацаров, защото „швейцарците ни пречат” и не искат да разкрият банковата тайна над сметките на Бисеров.

 

Обвинението срещу него започва с фалстарт-Софийски градски съд връща делото на прокуратурата. В разпореждането на състава на СГС се казва,  че "изложените в обвинителния акт обстоятелства са недостатъчни, за да очертаят в пълнота рамката на обвинението". Всъщност опитите на прокуратурата да припише невъзможни престъпления на Бисеров без доказателства обрече делото на провал от самото начало. Може би това бе целта-Бисеров да бъде „мачкан” за наказание, но не и смачкан. А после помилван от когото трябва, не от съда.

 

Прокуратурата не можа, а може би  и не искаше да докаже откъде зам.-председателят на парламента декрарирал сромни доходи, една кола и една къща, има такива сметки в чужбина. Шефът  на Комисията за отнемане на незаконно имущество Пламен Георгиев се изхвърли, че с решение на Софийски градски съд са запорирани имоти на Бисеров, на обща стойност 1 262 483 лв. и имоти на Главинков на стойност 293 хил. лв. Наложена е възбрана на недвижим имот в София, автомобил и запор на девет банкови сметки, свързани с Бисеров. Познат цирк, нали?!

 

Разбира се обвинението очаквано  падна в съда, но никой не зададе въпроса откъде Бисеров разполага с тези средства. От спестени закуски в парламента или...? Сега, след като бе „изпран” до бяло, Сивият кардинал спокойно може да си ги харчи на воля. Или пък да ги върне на шефа. Знае  ли човек?

 

Това не е първият случай на сблъсъци на Бисеров със закона.  През 2000 г. по време на управлението на Иван Костов, цяла България говореше за къщата на Бисеров в София на стойност над 170 000 долара. Тогава Сивият кардинал от Хасково, за който журналистите твърдяха, че няма по-тежко предизвикателство от „интервю с Бисеров”, отминаваше нападките с присмех. Той беше вся и всьо в СДС, защото ръководеше „Национална координация” в партията. Тази структура колеше и бесеше по места, сменяше ръководството на синята партия със спуснати от София парашутисти.

Виждал съм на живо как „мутри” от "Национална координация" на СДС опитват да подменят членовете на общинското ръководство на сините във Велико Търново с докарани от някъде дебеловрати „седесари” с нареждането:  „Това иска Христо Бисеров”.

 

Съответно парашутистите се отблагодаряваха на Бисеров. Двама младежи, студенти в Търново, излетяха във висока орбита-единията стана съветник по национална сигурност на премиера Иван Костов, а другият депутат от СДС, а сега от ДПС, само защото уредиха сина на Бисеров да учи право в старопрестолния град по" втория начин". Така Сивият кардинал успя да превземе СДС отвътре, докато Костов се правеше на министър-председател. Но това е друга тема.

 

Депутати от СДС твърдяха тогава, че „Сивият кардинал” има къща и имоти за милиони в Италия, че получава куфарчета с пари от митницата в Свиленград. Това останаха само слухове, но падането на „вечният кмет” на Хасково Георги Иванов, човек на Бисеров, миналата година странно съвпадна със „замразяването” на самия Сив кардинал и наказанието му от страна на Боса.

 

След като през 2001 г. Бисеров премина под крилото на Ахмед Доган, журналистите бързо забравиха за къщата му и имотите край морето на друг беглец от Костов в ДПС Йордан Цонев-Данчо Ментата. Секнаха някак си бързо „журналистическите разследвания” за тях. А сега вече Бисеров може да излезе и да каже: Аз съм чист политик, изпран до бяло и невинен. Е с тази прокуратура как да е иначе?

 

Стефан Ташев

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 16259 |01.06.2015 Окончателно! Пеевски е сивият кардинал в сърцето на Бойко . 145| 38311 |18.04.2014 С какво Христос е по-лош от Хитлер? . 62| 29290 |04.11.2013 Христо Бисеров – теория на оставката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads