Реклама / Ads
1| 6494 |31.12.2016 ФРОГ МЮЗИК

Временно БНР ще излъчва само класическа музика, джаз и фолклор

.
Българското национално радио не приема искането на сдружението ”Музикаутор” за драстично увеличение на парите, които радиото плаща за авторски права на музикални произведения. Това заявява генералният директор на БНР Александър Велев по повод решението на ”Музикаутор” да прекрати едностранно договора с медията.
 

В специално изявление той изтъква, че през последните 6 месеца са водени безрезултатни преговори и предложеното от радиото увеличение с 20 процента е отхвърлено.

 

Възползвайки се от монополното си положение "Музикаутор" настоява за трикратно увеличение. Безпрецедентното и необосновано искане е непосилно за бюджета на БНР и не почива на икономическите реалности, заявява генералният директор и допълва, че парите, отпуснати на обществената медия от държавния бюджет за новата година, са непроменени.

 

До уреждането на взаимоотношенията с "Музикаутор" по БНР ще звучат единствено изпълнения на класическа музика, джаз и автентичен фолклор, чиито права са погасени по давност, уточнява Александър Велев. Той се обръща към слушателите с молба да проявят разбиране и да останат верни на програмите на общественото радио.

 

Съветът за електронни медии (СЕМ) изрази “сериозните си опасения“, че правата на слушателите на БНР ще бъдат накърнени заради забраната за излъчване на съвременна авторска музика в ефира на държавното радио от 1 януари.

 

Правомощията на медийния надзор не включват намеса в преговори и договорености между БНР и авторски организации. Въпреки това СЕМ обещава да влезе в ролята на посредник. В регулатора не е постъпила официална информация за позицията на Музикаутор. СЕМ ще положи усилия за среща на страните при така създалата се ситуация на разминаване на интереси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5826 |29.03.2016 Концерт в памет на Дейвид Бауи на 1 април, ще се излъчва по интернет . 0| 5735 |11.09.2014 Излъчват LORD OF THE RINGS на огромен екран в АРЕНА АРМЕЕЦ с 250 музиканти и хор на живо . 0| 6427 |06.08.2014 Фестивал обръща класическата музика на 180 градуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads