Реклама / Ads
26| 15946 |01.01.2017 ГЛАСЪТ

Кризисният щаб - начин на злоупотреба

.
Той и Тя в ”кризисния щаб”...
Окървавиха новата година, както се и очакваше. Не беше ясно точно къде и как, но че ще стане, бяха сигурни мнозина експерти, коментатори и обикновени граждани. Стана в Истанбул. Там взривовете и стрелбата станаха традиция...
 
Въпреки драконовските мерки. Въпреки перфектно подготвените екипи на турските служби – тайни и явни.

Ударът в клуб „Рейна“ потвърди заканите на терористични лидери, че нищо не може да ги спре. За да е всичко още по-цинично и отвратително, стрелецът бе самият „Дядо Коледа”. 40 трупа, ранени...

 

У нас няма атентати – слава Богу. Засега. От МВР и правителството се опитват по най-елементарния начин да ни внушат, че спокойствието се дължи на тях. За по-голяма убедителност министър Бъчварова навлече някакво тъмно яке, ушито и по поръчка, за да изглежда по-професионално и заповтаря ката ден, че всичко е под контрол. Като ехо в турска баня същото повтаря и главният секретар Костов. Дали си мислят, че някой им вярва? Би било странно дори за интелекта на единия от тях...  

Премиерът в оставка Борисов добавя спокойствие с реплики колко героично, себеотрицателно и професионално действа родната полиция. Даже заваля дъжд от награди...

Всичко това обаче е една зле скроена заблуда. Тя обаче е много опасна, защото се опитва да прикрие очевидната некадърност, незнание и неорганизираност на съответните институции и служби. Това от своя страна носи огромни рискове за всички нас.

Поредните доказателства лъснаха на 30 декември и продължиха до последните часове на 2016 г.  

Дори скечовете със „спешно свикване на кризисен щаб” вече не забавляват никого, защото са чисто и просто пропаганда в навечерието на избори.  

Истината е проста и страшна: на българските институции не може да се разчита. Те не са в състояние да изпълняват това, за което са създадени и съществуват. Ако някой в МВР, министерството на Лиляна Павлова, Пътната агенция, КАТ и пр. си разбираше от работата, нямаше стотици коли и хиляди българи да мръзнат по 12-16 часа в снежен капан. Защото капан нямаше. Имаше безхаберие и тотална некадърност.

 

Да погледнем фактите. На 28 и 29 декември всички медии излъчват прогнозата на синоптиците. А тя накратко бе такава:

Жълт код е обявен за 30 декември в 15 области на Източна и Централна България заради силен вятър и снегонавявания. Кодът е в сила за областите Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Шуменска, Силистренска, Добричка, Разградска, Варненска, Бургаска, Ямболска, Сливенска, Старозагорска, Хасковска и Кърджалийска. В тези области ще духа предимно северен вятър със средна скорост 14-19 м/с и пориви на места до 24 м/с. Очакват се навявания”. Какво в този текст не е ясно? Всеки третокласник, ще ви каже, че силен вятър и снегонавявания, означават проблем. Вместо да организират насищането на тези региони с полицаи и техника, началници от КАТ позираха пред камерите като манекени и повтаряха втръсналите на всички съвети как се кара през зимата. Заклеха се също, че целият състав е на линия. Бре, бре... И на коя линия? Защото, според мнозина, там, където бяха навяванията и преспите ги нямаше. А и да ги е имало, гражданите кой знае защо, не са ги забелязали (да прощават редовите служители, много от ях са съвестни и отговорни хора, но също са жертва на некадърността и непрофесионализма на своите началници). В над 30 репортажа граждани, очевидци и журналисти заявиха, че не са видяли жив полицай, освен отделни служители, които предупредили за евакуация и после зачезнали. Изпадналите в беда си помагали както могат. Е да, но дамата с тъмното яке от МВР тръби, че нейните хора помагали на бременни, на болни, закъсали, давали им напитки и храна, настанявали ги в детски градини, сгради на пожарната (?!) и пр. самарянска дейност. Десетки „майки Терези” в униформи, спасяващи божии чада в снежния ад. Такъв цинизъм е трудно поносим дори, когато идва от блъфьори от ГЕРБ! Да си правиш ПР на гърба на хиляди приковани на пътя по твоя вина, е престъпление.

След като се знаеше прогнозата и се очакваха бурите техниката от армия, пожарна и пр. е трябвало да бъде на място и в готовност да действа. Всеки българин знае, че кръстовището „Петолъчката” е проблемно от десетилетия. Защо не е било обезопасено? Всеки взводен командир ще ви каже ясно и точно как се прави това.

Трябваше да се чака Борисов да се прави на маршал Жуков и да праща подкрепления там, където те отдавна е трябвало да си свършат работата.

По навик премиерът се опита да прехвърли отново проблемът към някакъв шофьор на ТИР (нарече го дебил в ефир), който въпреки забраната се набутал в един от тунелите на магистрала „Хемус” и преебал цялата „перфектна организация”. Само че за да стигне този „дебил” до тунела, някой го е пуснал и това са професионалистите „дебили” от КАТ и Пътната агенция. Ако го бяха спрели още в началото на магистралата, както е редно, той нямаше да дебилства, а те да се правят на супермени, а отгоре на всичко и да искат да им се възхищаваме.

Министър Павлова би трябвало да е наясно, че рязането на лентички е едно, а експлоатация по стандарти, поддръжка и действия в екстремни условия съвсем друго. Снегорините чакали, за да не ги издуха силният вятър, бе един от повтаряните аргументи за забавеното снегопочистване. Никой не казва, че е лесно, но все пак Скандинавия, половината САЩ, Канада и Русия, както и други северни страни щяха да спират движението поне за 5 месеца от годината, ако бе така.

Че има шофьори-идиоти - е фект без коментар. Правят много бели, пречат и дразнят всички останали. Но точно това е работата на институциите и контролите органи: да ги неутрализира по съответния законов ред. Да си плащат за глупостите, но и безхаберните управленци да плащат. така е справедливо.

 

Така че последните приключения на Борисов и кризисния щаб могат спокойно да се излъчват освен в новините и при „Комиците”, например.

 

А сега за връзката с кървавата новогодишна нощ в Истанбул. При пълна информация какво време се очаква в страната и къде ще бъде най-напечено институциите и управниците допуснаха животът и здравето на хиляди българи да бъдат застрашени. Как тогава ще се справят с нещо по-сложно? Ако имахме работеща прокуратура, тя вече щеше да разследва виновните за безхаберието и нехайството в предновогодишната нощ.

Напоследък се чуват недоволни гласове, че ГЕРБ продължават да управляват прекалено дълго в оставка. Но в това има и нещо положително: лъсна цялата управленска немощ. Затова и прибягват до артистичните си възможности. Очаквайте през следващите дни сцени от епичната битка на Борисов с грипната ламя. Сериалът „На барикадата с Бойко” продължава. Да видим докога.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 22899 |02.12.2016 Д.П. пише писмо на брат Бойко и брат Сотир . 6| 19298 |10.11.2016 Калигула не е жертва. И Бойко не е . 12| 36552 |27.10.2016 11 доказателства, че Бойко Борисов е Бог. Четирите ”Б”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads