Реклама / Ads
0| 4089 |01.01.2017 НОВИНИ

България в челните места по заразени компютри, които участват в хакерски атаки

.
През новата година опасностите във виртуалното пространство ще се засилят и негативните световни тенденции ще бъдат усетени по-силно и у нас, коментират експерти по киберсигурност пред bTV. Те изготвиха и класация на най-честите пробиви в сигурността.
 

 -Начело на световната класация за кибепрестъпления са атаките тип „отказ от услуга” (DDoS), които се правят с икономическа изгода. Такава ботнет атака спря интернета на една африканска държава, а преди два месеца – и на 900 хил. рутера към най-големия германски телеком, и остави без интернет връзка хора и компании, които претърпяха финансови загуби.

 

Причината за успеха на тези атаки е бумът на устройствата, свързани с интернет – от печки, бойлери и хладилници до компютри, камери и телефони.

 

В България разпространяването на умните устройства („интернет на нещата”) тепърва ще се разраства.

 

„Важно е нещата да са не само „умни”, но и добре защитени”, коментира пред bTV експертът по киберсигурност Ясен Танев.

 

- Как хибридната война беше тествана на световната сцена? Според Хилъри Клинтън тя е загубила президентските избори в САЩ заради руски хакери. Изтичане на имейли на Демократическата партия се разследва от ФБР, ЦРУ и сенатска комисия. Обвиненията срещу Русия за хакерските атаки по изборите пък станаха мотив администрацията на Обама да изгони 35 руски дипломати.

 

- През изминалата година имаше и доста течове на чувствителна информация – например 11,5 млн. документа на хиляди офшорни фирми, клиенти на панамската кантора „Мосак Фонсека” .

 

„Тук идва и пробивът на големите платформи като „Яху!”, както и платформите за „комуникация на възрастни”, където хиляди лични тайни станаха обществено достояние”, допълва Танев.

 

- „Яху!” пък разкри, че преди две години 1,5 млрд. имейл акаунта са били хакнати. Особено скандално е, че това беше съобщено едва сега.

 

- Скимирането на карти вече става е онлайн. Над 6000 онлайн магазина в света са заразени с вирус, който краде данните от кредитните карти на клиентите. В България тези магазини са 10.

 

- Криптовирусът кодира файловете ви и предлага декриптиране срещу откуп. По данни на МВР и компании от сферата на киберсигурността български фирми и граждани са платили общо около 3 млн. евро откупи на хакери.

 

„Много хора, макар да научиха, че няма да спечелят 10 млн. от арбски шейх, се доверяват и отварят писма от податели, които не познават. Архивирайте данните на три места – две различни медии – едната офлайн, и не преговаряйте с терористи”, съветва Танев.

 

- Зомбирани компютри. През 2016 г. България се нареди в челните места в Европа по заразени компютри, които участват в хакерски атаки по цял свят.

 

„На картата на Европа за източници на атаки от ботнет мрежи България е в челните места. Това не е, защото сме хакери, а защото ползваме доста пиратски софтуер и нашите компютри са зомбиботове в кибермрежи. Докато ние спим, те атакуват”, обясняват експертите.

 

Само за последната година изследване на основния доставчик на софтуер показва, че на територията на страната най-масовият компютърен вирус е с 6-годишна история, което означава, че не обновяваме антивирусните си програми.

 

- Класацията продължава с „лова на шарани” с т.нар. фишинг имейли. Това са съобщения, имитиращи, че са с подател истински компании или доставчици на услуги, които принуждават потребителят да издаде паролите си.

 

Следва кражба на данни и пари.

 

- Другата опасна тенденция – кибертормоз. Разликата с реалния живот е, че в мрежата доминира не по-силният, а по-„популярният” агресор. Киберхулиганството между ученици се увеличава всяка година, като жертви стават все повече учители.

 

Добрата новина е, че през 2016 г. беше приета Национална стратегия за киберсигурност  – малка стъпка за превенция срещу киберпрестъпленията, която трябва да получи своята конкретна реализация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3909 |30.12.2016 БДЖ пуска 12 500 допълнителни места във влаковете . 0| 3400 |30.12.2016 Нов трус - този път в южна България . 0| 4051 |30.12.2016 Опасно време в половин България, затворени пътища . 1| 3858 |29.12.2016 „Да, България” събра над 46 000 лв. дарения за седмица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads