Реклама / Ads
0| 15945 |04.01.2017 МИНАЛО

Освобождението на София – 4 януари 1878

.
На 4 януари ген. Гурко превзема София, като разтромява армията на Осман Нури паша. Следва последното поражение на Сюлейман паша в битката при Пловдив и превземането на Одрин, с което на практика е сложен край на Руско-турската война (1877-1878), която е 10-тата между двете империи - Руската и Османската.
 
Войната се възприема и е наречена Освободителна, тъй като довежда до освобождаване на част от българите от Османската империя и създаването на Третата българска държава.

През 1878 г. в мразовития, но съдбовен ден, когато в София влиза ген. Гурко, от Русия пътува заедно с водените от него воини и една икона, копие на чудотворната икона на Света Богородица – „Радост на всички скърбящи“. И днес, вдясно от централния вход на софийския Митрополитски храм „Света Неделя“, тя утешава вярващите.

След падането на Плевен на 10 декември 1877 г.,  Йосиф Гурко командва тежкия зимен преход към София през Стара планина. На 27 декември 1877 г. Сюлейман паша установява главната си квартира в София. На 3 януари 1878 г. Осман Нури паша започва да се изтегля от София. Опитът да се запали градът е осуетен с помощта на чуждестранните консули, които вече имат планове за по-нататъшните си геополитически интереси на Балканите.

Столичани отбелязаха днес 139 години от навлизането на руските войски начело с генерал Гурко в София и Освобождението на града от османско робство. Организатори на проявите бяха Столична община, Софийска света митрополия, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“ и фондация „Героите на България“. В тях се включиха активно Националната гвардейска част, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на ветераните от войните, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюзът на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, Отечественият съюз и други неправителствени организатори.

Както всяка година участваха членове на НД „Традиция” начело с неговия председател полковник от запаса Станчо Джумалиев, който бе в ролята на легендарния генерал Гурко. Благодарствен молебен в митрополитския храм „Света Вмца Неделя“ с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит заедно със столични свещеници и храмовото духовенство. След  това духовници и граждани с литийно шествие поднесоха цветя и венци на паметниците на генерал Гурко и Цар Освободител.  Пред паметника на Българския опълченец говори заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов. Поднесени бяха венци и цветя от името на президента, председателя на Народното събрание, кмета на столицата, министъра на отбраната, началника на отбраната и други институции и организации.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4773 |14.12.2016 Паметниците в София вече са достъпни и онлайн . 0| 4335 |22.11.2016 90 хил. посетили Музея за история на София за година . 1| 7120 |25.10.2016 Нов паметник на Васил Левски в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads