Реклама / Ads
1| 5074 |04.01.2017 НОВИНИ

Стефка Костадинова: Несериозно е да ми отнемат световния рекорд

.
Стефка Костадинов
Смятам предложението за анулиране на всички световни рекорди в атлетиката за несериозно и погрешно, обяви Стефка Костадинова. Нейното върхово постижение в скока на височина (209 см) е изложено на риск, след като Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) изрази готовност да заличи вечните ранглисти.
 
Предложението дойде от президента на Асоциацията на спортните журналисти (АИПС) Джани Мерло. Италианецът, който работи за "Гадзета дело Спорт", изпрати отворено писмо до шефа на ИААФ Себастиан Коу с призив в спорта да бъде поставено ново начало. Мерло мотивира идеята с многобройните случаи на отнети олимпийски медали и заличени резултати заради положителни допинг проби, както и заради промени в регламента на отделните дисциплини.
Обсъждат анулиране на рекордите в леката атлетика Постижението на Стефка Костадинова от 209 см в скока на височина може да бъде заличено, съобщи още bTV.

Костадинова преодоля легендарните 209 сантиметра на 30 август 1987 г. на световното първенство в Рим. Летва, поставена на същата височина, посреща посетителите на олимпийския музей в Лозана.

"Предложението е некоректно към тези, които честно и абсолютно лоялно са постигнали своя връх в кариерата, който е и връх в човешките постижения. Жена е скочила 209 сантиметра, друга е преодоляла 208 в зала – защо това трябва да се забрави и анулира без причина?", възмути се президентът на Българския олимпийски комитет.

"Същото се отнася и за рекордите на Сергей Бубка, на Юсейн Болт... Освен това, ако се вземе подобно решение сега, какво гарантира, че след година-две някой няма да поиска ново "нулиране" със същите мотиви?"

Засилените напоследък мерки срещу употребата на допинг не се основание да се зачеркне всичко случило се досега в историята. Да - за доказаните нарушения и прегрешилите нека има санкции и анулиране, но защо трябва да страдат и останалите? Реакцията ми е не само заради световния рекорд в скока на височина, а заради всички, които честно и с огромни усилия са направили нещо значимо като доказателство за възможностите на човека".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4137 |25.05.2016 Президентът награди Мая Нешкова, Стефка Берова и други светила в науката и изкуството . 0| 7519 |18.04.2016 Премиерът: Дянков ще ми дава оценка? Несериозно! . 3| 5618 |13.12.2015 Стефка Костадинова: Повече спортни победи, повече радост . 0| 4392 |11.12.2015 Дадоха 19 години затвор за убиеца на Стефка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads