Реклама / Ads
2| 6633 |06.01.2017 НОВИНИ

Извънредно заседание на кабинета заради битовата престъпност

.
От 10 час днес ще се проведе извънредно заседание на Министерския съвет. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Ще бъде разгледан доклад на МВР за план за логистично обезпечаване на Национална специализирана полицейска операция за превенция и противодействие на битовата престъпност в Република България.
 
Темата бе повдигната на редовното заседание на МС в сряда от Борисов. "Ще сложим по полицай в село или на две села. След като пристигнат новите автомобили на МВР, по-старите ще ги закараме в селата. Тези коли, които ще подменим в големите градове, ще вършат прекрасна работа в по-малките райони", каза Борисов.


В официален документ на МВР се посочва, че понятието „битова престъпност“ е съвкупност от престъпни посегателства, насочени срещу личността и имуществото на гражданите. В нея се включват кражбите, посегателствата срещу МПС, грабежите, престъпленията, свързани с наркотици, и умишлените убийства. Към понятието „битова престъпност“ могат да се включат и други престъпления, които поради своята масовост са проблем за конкретни населени мeста.

Битовата престъпност или още „конвенционална престъпност” (conventional crimе) е понятие което практиката въвежда, за разграничаване от „организираната престъпност” (organized crime).

Сред основните фактори за значимост на битовите престъпления е тяхната масовост. По-голямата част от престъпленията, извършвани по света са именно такива. В национален мащаб от около 120 000 регистрирани престъпления годишно в нашата страна, делът на битовата престъпност е над 85%.

Стотици хиляди български граждани са претърпели финансови и материални загуби, изпитали са страдания и унижения, гражданските и човешките им права са били нарушени.

Вредните въздействия за обществото в резултат на този вид престъпления са изключително тежки и проблемът с ефективното противодействие на битовата престъпност следва да се разглежда и в контекста на националната сигурност, пишат от МВР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 19481 |05.01.2017 Радев се изплаши - кляка пред неолибералите за кабинета . 0| 3850 |29.12.2016 Комисията за оръжейни лицензи гледала по 20 молби на заседание . 2| 4816 |21.12.2016 Само във Фрог: Липса на кадри спряла Плевнелиев за кабинета . 0| 3814 |13.12.2016 Поредно заседание срещу депутатът бат Сали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads