Реклама / Ads
0| 4510 |07.01.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Експерт: Много вероятно ИД използва български оръжия

.
Български картечници са използвани от паравоенни организации в Ирак, съобщи за ”Хоризонт” Патрик Уилкен от ”Амнести Интернешънъл”. Той е автор на доклада за оръжията, използвани в Ирак от формирования, които нарушават човешките права. Оръжията са доставяни легално за иракското правителство, но са попаднали в ръцете на паравоенните, допълни Уилкен:
 

 България е една от многото държави, която доставя оръжия за иракската армия. Някои от оръжията, доставени от България, са стигнали до паравоенните организации, които по никакъв начин не зачитат човешките права. Те са използвали тези оръжия. Това, което открихме, са картечници, предназначени за армията. Те вероятно са доставени през 2014 година. Също така е имало много доставки на картечници и други видове оръжия между 2008 и 2011 година. Миналата година България е докладвала, че доставя оръжия за Ирак.

 

Някои от тези доставки обаче са достигнали до организациите, за които говоря. Това, което ние бихме искали да кажем на българските власти, както и на европейските, руските, китайските и много други, е да се поинтересуват дали доставките на оръжия са по-добре организирани. България трябва да попита иракските власти как управляват доставките на българските оръжия и къде всъщност отиват те. Вие трябва да настоявате български оръжия да не попадат в ръцете на организации, които не са напълно под контрола на иракската армия и които не спазват човешките права. Ако в край на краищата се окаже, че рискът е твърде голям, България трябва да спре доставките на оръжия за Ирак, докато Ирак не гарантира, че те не попадат в ръцете на паравоенните организации, които погазват човешките права.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5449 |25.09.2016 Герджиков: Университетите произвеждат много брак, жестоко е . 2| 8453 |16.09.2016 „Турция е в сърцето ми” огласят български читалища . 1| 7183 |09.08.2016 С. Ардити към Президента на Израел: Нямате право да обвинявате българския народ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads