Реклама / Ads
17| 10908 |08.01.2017 ПОЛИТИКА

Ген. Атанасов: Ножът е опрял до кокала по отношение на корупцията

.
Атанас Атанасов
Ние работим и съвсем скоро ще станат ясни контурите на наистина един антикорупционен политически блок, който в основата си ще има като задачи на първо място ограничаване на голямата корупция в България, заяви по БНР зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов.
 

Той отбеляза, че новият проект ще търси сътрудничество с новата партия на бившия правосъден министър Христо Иванов, както и подкрепа в дясно: Ние разбира се, че ще търсим концентрация на политическа сила, която да може да поиска управлението на страната. Това, което се заявява в програмните документи на партията на Христо Иванов доста съвпада и с нашите виждания. Отделно от това ние имаме общ политически път от момента, от който Христо Иванов подаде оставка.

 

Ние напуснахме управлението поради една и съща причина - отказът да се проведе съдебна реформа от Борисов и сие. Така че тази концентрация надяваме се, че ще придобие конкретно очертание в скоро време, но нека да не бързаме. Отделно от това, това наистина е нова политическа сила. Има определени обстоятелства, които са различни. Например те не се позиционират нито  вляво, нито вдясно, а ние сме дясна политическа сила и така нататък, но различията са много по-малко от това, което ни обединява и ще търсим общо явяване и не само с партията на Христо Иванов, а с всички колеги, които представляваха Гражданския съвет.

Според Атанасов търпимостта на обществото към корупцията е сведено до минимум, а кабинетът Борисов се е провалил в полето на борбата срещу това явление:

Ножът е опрял до кокала и хората го показаха, в включително и на последните президентски избори, когато не гласуваха толкова за Радев, колкото гласуваха против Борисов и провежданата от него политика. Защото най-голямата опасност за държавата по времето на Борисов, и тя продължава да бъда тази опасност, бих казал за българската национална сигурност - това е неразследваната и ненаказаната корупция.

 

Системата за сигурност -  тези сензори, които би следвало да маркират корупционните схеми, да ги разследват, да събират доказателствата, бяха приведени в режим на приспиване, за да не се пречи на разпределянето на порциите. Това хората го виждат с очите си.

По отношение на шансовете на новия политически проект да намери място в следващия парламент Атанасов отбеляза, че няма да прави прогнози, но каза:

Ние ще бъдем представени в парламента, въпросът е с кого и с колко депутати ще бъдем представени, за да може да ревизираме безобразията, които тези две години се разиграваха в България.

 

Ще се борим за обществено доверие, което да даде възможност тези сериозни промени, които настъпиха и в света, и в българския обществено-политически живот, да намерят своето измерение в парламента.

 

Атанасов коментира и тезата на ГЕРБ, които смятат, че новият президент Румен Радев може да удължи живота на сегашния парламент, за да бъдат разгледани предложенията от референдума. Зам.-председателят на ДСБ смята, че такова предложение на ГЕРБ би било подвеждащо за избирателите и го определи като "измамен ход": Да, това не го правят за пръв път. Те сега искат да се харесат на народа и да казват: "Ето, ние сме готови да обсъждаме ново изборно законодателство" с очакването то да не бъде подкрепено и другите да са маскари, а те да са добрите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4930 |29.12.2016 Атанасов: Борисов се подмазва на Русия, тя организира активно мероприятие за БГ-оръжието в Сирия . 1| 4015 |17.11.2016 Ген. Атанасов: Заради личното си его Борисов ни вкара в криза . 9| 10294 |14.11.2016 Ген. Атанас Атанасов: Предстои тежка битка за властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads