Реклама / Ads
0| 4026 |08.01.2017 НОВИНИ

Йотова: Основният критерий за членовете на кабинета ще бъдат професионализъм и експертност

.
Илияна Йотова
Избраният за президент Румен Радев ще се консултира с партиите, преди да реши за датата на парламентарните избори, каза бъдещият вицепрезидент Илияна Йотова пред БНР.
 

Тя коментира оповестената днес идея на ГЕРБ за отсрочка, за да приеме настоящото Народно събрание решения за промяна в изборните правила, съобразно резултатите от референдума:

 

"Нашето желание ще бъде разговор и диалог с всички политически партии, от които зависи както животът и на това Народно събрание, така и всички правила и регламенти, които следват от изпълнението на българската Конституция и мисля, че тук новоизбраният президент господин Радев, вярвайте ми, ще спази Конституцията до последната запетайка.

 

Ще си позволя да се усъмня в искренността на тази заявка(на ГЕРБ - за удължаване на дейността на сегашното НС -бел. ред.) дотолкова, доколкото имаше възможност през всичките тези месеци след втория тур на президентските избори, ако най-голямата политическа група в днешното Народно събрание имаше желанието, уверявам ви, че имаше и възможността да приеме всички промени в избирателните правила, така, както повели участието на българските граждани в референдума."

 

По-скоро си мисля, че ГЕРБ ще се опита по този начин да печели някакви дивиденти, каза още Илияна Йотова и добави: "Но от друга страна искам съвсем категорично да заявя, че каквато ще бъде волята на преобладаващата част от политическите партии, с нея сигурно ще се съобрази и новият президент на страната. Ще говорим с всички тях. Той ще си проведе своите консултации и съгласно правилата на Конституцията ще бъде взето и решението."

 

По отношение на служебното правителство, което ще назначи президентът Радев, Илияна Йотова коментира, че основният критерий за членовете на кабинета ще бъдат професионализъм и експертност: "Служебният кабинет трябва да свърши две основни неща. Първо, да се премине плавно към изборите и към следващото управление на страната - без сътресения, в една доста сложна ситуация както в страната, така и в чисто международен план. Виждате, доста са предизвикателствата, особено в последните месеци. На второ място, трябва да направи така, че най-накрая в България да има честни и справедливи избори след толкова години. Това са две много сериозни задачи. Затова и подходът на господин Радев е оправдан - с много консултации и с много разговори, за да вземе крайното решение за хората, които ще могат да свършат и да реализират тези две важни стратегически задачи, които предстоят за тези два месеца.", добави бъдещият вицепрезидент.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7133 |05.12.2016 Йотова: Борисов 2 пое ангажимент за 3 нови бежански центъра . 0| 4174 |28.11.2016 Йотова: Мигрантските лагери от затворен тип са тенджери под налягане . 0| 4022 |13.11.2016 Йотова: Гласувах за победата, за доброто на България . 0| 3701 |10.11.2016 Илияна Йотова: Българските граждани дадоха сигнал, че искат промяна
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads