Реклама / Ads
0| 3712 |09.01.2017 НОВИНИ

Георге Иванов връчи мандата на Груевски

.
Георге Иванов
Македонският президент Георге Иванов връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.
 

Той има 20 дни, за да събере необходимата подкрепа от минимум 61 депутати в парламента и да предложи състав на новия кабинет на държавния глава. Това означава, че най-късно на 29 януари Никола Груевски ще трябва да връчи състава на президента, който след това ще трябва да бъде одобрен от Народното събрание.

 

На предсрочните парламентарни избори на 11 декември ВМРО-ДПМНЕ получи най-много гласове. В 120-местния парламент партията на Груевски има 51 мандата. Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на Зоран Заев - 49, Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети - 10, Движението "Беса" на Билал Касими - 5, Албанският алианс на Зиядин Села - 3 и Демократическата партия на албанците /ДПА/ на Мендух Тачи - двама депутати.

 

„Аз ще се опитам да съставя ново правителство, но това няма да става на всяка цена. Това казва в интервю за днешния брой на излизащия в Скопие вестник "Дневник" Никола Груевски. "В случай, че ВМРО-ДПМНЕ, като партия победител, бъде измамена от ДСИ/досегашният албански коалиционен партньор, бел.ред./, бъдете убедени, че много скоро ВМРО-ДПМНЕ ще се завърне през голямата порта в правителството и ще има поне два мандата последователно и тогава няма да имаме никакви ангажименти към никого", подчертава Груевски, цитира го БГНЕС.

 

По отношение на декларацията на албанските партии от 7 януари, в която те поставят своите искания за промяна на конституцията, въвеждането на албанския като втори официален език и смяната на държавните символи, Груевски отговаря категорично: Въвеждането на втори официален език на цялата територия на страната и нейната кантонизация е невъзможно да се случи, ако ВМРО-ДПМНЕ е против.

 

Западната ни съседка изпадна в политическа криза в началото на 2015-та година. Груевски обвини лидерът на СДСМ Зоран Заев, че се опитва насилствено да вземе властта, а Заев започна да разпространява записи на телефонни разговори, за да докаже, че в управлението на страната има тежка корупция и нарушаване на законите. С посредничеството на еврокомисаря по разширяването на ЕС Йоханес Хан и на посланиците на няколко европейски държави и на САЩ се стигна до споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори и създаване на специална прокуратура, която да разследва случаите на корупция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8929 |09.01.2017 Хр. Иванов отказал на олигарси и политици за ”Да, България” . 10| 10978 |08.01.2017 Хр. Иванов: Ще искаме със срок да се разследва КТБ, „Булгартабак “ и „Лукойл “ . 2| 4262 |07.01.2017 Христо Иванов оглави ”Да, България” . 3| 4698 |06.01.2017 Хр. Иванов: Всеки в ”Да, България” се е сблъсквал с родната мафия и олигархия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads