Реклама / Ads
4| 4613 |10.01.2017 НОВИНИ

Прокуратурата подкара и кмета на Пловдив, обвини го заради зоокът

.
Иван Тотев
Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем Иван Тотев – кмет на община Пловдив, за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лева и случаят е особено тежък - престъпление по чл.282, ал.3, пр.1, алт.1, във вр. с ал.2, пр.2 във вр. с ал.1 от НК. Това съобщиха от държавното обвинение.
 
В периода 30 април – 17 ноември 2014 г. в гр. Пловдив, като длъжностно лице заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, Иван Тотев е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът” – гр. Пловдив.

Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Освен това тази процедура е проведена без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено – стойностна сметка за проекта.

 

 Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът“ –Пловдив с изпълнителя - „Запрянови 03” ООД. Това Иван Тотев е сторил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив.

 

Досъдебното производство е образувано на 03.11.2016 г. от Окръжна прокуратура – Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15.11.2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото и е разпоредено СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.

 

До момента са разпитани 14 свидетели, изискана е цялата документация от Община Пловдив във връзка с проведените процедури за изграждането на „Зоокът“ – Пловдив.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева, добавят от държавното обвинение.

 

Както Фрог единствен писа само в рамките на втория мандат на премиера Бойко Борисов съвсем случайно майката на Иван Тотев - Роза Тотева и фирмата й „Плутон 1” са спечелили „специални” обществени поръчки за над половин милион лева,.

Тотева е спечелила цели осем поръчки, предназначени за фирми на хора с увреждания. Общата стойност на търговете, които „Плутон 1” като единствен изпълнител или част от консорциум е спечелила е точно 443 764 лв. без ДДС. След начисление на данъците излиза, че сумата е точно 532 516 лв.

 

 Поръчките валят от всевъзможни възложители, а последният такъв в Народното събрание. Поръчката от парламента е за „Предоставяне на услуги във връзка с провеждането на Международна конференция на тема: „Парламентарна Асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПА на ПСЮИЕ/ – регионална синергия, стратегическо сътрудничество и парламентарна дипломация“ и заседание на Постоянния комитет на ПА на ПСЮИЕ”. Цената й е 33 873 лв. без ДДС.

 

Иван Тотев е искал да осигури около 1 млн. лева печалба на дружеството, което е трябвало да изпълни обществената поръчка. С това си действие е навредил на Община Пловдив. Това каза на пресконференция говорителят на Софийска градска прокуратура Зорница Таскова, която оповести подробности във връзка с привличането като обвиняем на кмета на Пловдив Иван Тотев. Разследването е в начален стадий, но вече са разпитани много хора. Сигналът за нарушението е постъпил от граждани. Разследването и преписката е стартирала в Районна прокуратура - Пловдив. По преценка на главния прокурор разследването вече се наблюдва от СГП. Тази възможност е законово разписана и не е прецедент. Това наказателно производство разглежда само обществената поръчка за "Зоокът Пловдив". Фирмата, която е трябвало да извърши поръчката, е строителна, разкри още тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7770 |07.01.2017 М. Попова: Не само прокуратурата, а и политиката е корумпирана . 0| 3527 |06.01.2017 Прокуратурата се зае с дрогата в лютеницата . 0| 4159 |04.01.2017 Прокуратурата сурвака и Ненчев . 4| 6405 |04.01.2017 Прокуратурата стартира предизборната кампания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads