Реклама / Ads
0| 5053 |10.01.2017 НОВИНИ

Боршош иска още пари за НДК

.
Мирослав Боршош
Във фаза сме, в която сме притеснени как ще се справим с председателството на Съвета на ЕС през 2018 г. Това заяви пред БТА изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош, който представи днес експозиция от артефакти, онагледяващи дейностите и вложените до момента средства в подготовката на НДК.
 

Инсталацията е част от националната кампания "НДК промяната" и показва реалната промяна на Двореца, извършена през последните две години. Промяната не става за ден, затова в момента сме на ръба, коментира Боршош. Той добави, че притеснението му не е само за НДК, а за цялостната политика на България по отношение на председателството. "Кога и как ще бъдат формулирани темите, кой ще ги формулира? Не виждам на този етап нагласа в политическата класа да застане заедно и да започне дебата за коя България, в коя Европа", заяви Мирослав Боршош. По думите му "смисълът не е да посрещнем 20 000 намръщени, сиви бюрократи от Брюксел", а да излъчим послание и да сме част от решаването на проблемите на Европа. "35 млн. лв. за НДК не са малко средства и да, те трябва да бъдат отпуснати, защото НДК трябва да е на това ниво, което заслужава този форум и България", заяви Боршош. Той съобщи, че на този етап българското правителство е отпуснало 17 млн. лв. на НДК, като вече са започнали различни дейности, закупена е конгресно-конфернтна техника на високо ниво и са изплатени 20 процента аванасово на строителя, който ще извърши ремонта на НДК. Имаме още средства да продължим, но се опасявам, че към края на февруари, началото на март трябва да получим останалия транш от 17-18 млн. лв., за да сме адекватни на ритъма на подготовка на НДК, каза Боршош. Той добави, че зала 3, която ще се превърне в пленарна зала на българското председателство, в момента се демонтира, предстои да се вземе важно решение за тавана на залата, обсъжда се и подовата настилка. Боршош заяви, че НДК има готовност да поеме и културната програма за председателството. Крайният срок, в който сградата трябва да е готова, е септември 2017. На събитието дойде и Христо Друмев, управлявал НДК в продължение на 23 години, който попита дали всички ремонти са съгласувани с авторите на архитектурния проект на НДК. Мирослав Боршош заяви, че идейният проект е изработен от много голяма комисия от над 10 ведомства, одобрен е от всички отговорни институции и по никакъв начин не се нарушава авторското право. Художествените произведения ще бъдат консервирани и запазени по време на ремонта, няма промени, които да касаят архитектурата на сградата. Това, което се случва на НДК, е най-доброто за НДК, заяви изпълнителният директор на Двореца.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3737 |10.01.2017 Софийските районни съдии искат подкрепа от страната . 2| 4683 |10.01.2017 СГП погали прокуроски син, поиска 3 г. условно за двама убити на пътя . 2| 5576 |09.01.2017 Поискали сме спешно ток от Румъния, те ни отказали . 10| 11007 |08.01.2017 Хр. Иванов: Ще искаме със срок да се разследва КТБ, „Булгартабак “ и „Лукойл “

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads