Реклама / Ads
9| 9208 |11.01.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Фрогоко: Проф. Герджиков реди служебния си кабинет

.
Огнян Герджиков
Въпреки овъртанията преди няколко дни проф. Огнян Стефанов Герджиков реди служебен кабинет като служебен премиер. Това той прави в тесен контакт с новия президент ген. Румен Радев. За повечето от постовете има по двама-трима кандидати, но за някои от възловите министерства желанията им са ударили на камък.
 
До дни проектът на служебното правителство трябва да е напълно готов. Това ни подсказаха наши източници около професора и генерала.

Проф. Герджиков се е обърнал с молба към двама известни от телевизиите и медиите млади икономисти да оглавят икономическото министество. За негово съжаление и  двамата отказали поради краткия мандат на служебното правителство. Не им се напускала и работата в престижните компнии, където са на високи позиции.

Най-голяма засега е мъглата около социалното министертво. Желанието на Радев е министърът да бъде като Калфин, но да не е от АБВ. Най-вероятно екипът му ще се се спре на някои от шефовете на един от синдикатите, който е у частвал в успешни преговори с работодателските организации.

Почти е решен въпроса с избора на военен министър. На "Дякон Игнатий" ще влязат хора, които добре познават българската армия. Става дума за двама генерали от резерва, които не са се откснали от проблемите на войската - генералите Атанас Самндов и Михо Михов. "Битката" за белия кон в министерството може да спечели и генерал от военното разузнаване.

Експерт от чужбина е отказал да оглави вътрешното министерство. Навън той бил със заплата от 10-12000 евро, което в България не могат да му осигурят. Плашели го и батаците, в които е затънало МВР през последните две петилетки на управлението му. Говорено е с с няколко бивши шефове на служби. Почти сигурно е, че новият министър ще е от провинцията. Не е отпаднал и вариантът той да се казва Богомил Бонев, въпреки очакваните компромати срещу него.

В определянето на министър на външните работи са потърсени съветите на Симеон Сакскобугготки. Проф. Герджиков познава не един и двама успешни посланици и със сигурност Външно ще оглави някой от тях.

Вече е ясно, че служебен финансов министър ще е Кирил Ананиев, който се предполага, че ще гарантира изпълнението на бюджета за 2017 г. и най-вече безпроблемното предвижване на средства към общините и работата по европейски и национални програми.

За министър на здравеопазването продължава да се спряга д-р Илко Семерджиев, който в последните две години критикуваше разумно и точно "реформата" на здравния министър в оставка Петър Москов.

Има колебания за министерството на правосъдието.Тук е потърсена помощта и на Корнелия Нинова, макар че лидерката на БСП отрече в парламента всякаква намеса при формирането на служебния кабинет от президента Радев.

Болшинството от експертите са на мнение, че служебното правителство на новия президент няма да има нито време, нито възможности да направи нещо съществено. Но в едно са единодушни - изборът ще покаже на какви хора и на какви политики ще разчита ген. Радев по време на мандата си.

---------------------------------------------------------------------------------------
Проф. Огнян Стефанов Герджиков е председател на 39-то Народно събрание (2001–2005). Роден е на 19 март 1946 г. в София. Завършва в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира във Виенския университет и в Хамбургския институт „Макс Планк“. Асистент е при проф. Нисим Меворах, а по-късно професор по търговско право в СУ "Св. Климент Охридски". Автор на монографии и десетки статии в областта на търговското право.

На 5 юли 2001 г. е избран за председател на 39-то Народно събрание. На 4 февруари 2005 ок. 119 депутати гласуват Герджиков да напусне своя пост и по този начин той е свален предсрочно от длъжността Председател на Народното събрание. Причина за това е активното участие на Герджиков в блокирането на парламентарния контрол върху правителството по повод скандалните опити на вицепремиера Лидия Шулева да осъществи сделка за приватизация на Булгартабак в нарушение на приетата от 39-то НС стратегия.

Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Председател на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-ото Народно събрание. Носител на орден "Стара планина".

Калоян Костадинов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6580 |16.04.2024 Пламен Димитров: Защо Борисов внезапно смени на 180 градуса стратегията на ГЕРБ за правителството? . 5| 2835 |16.04.2024 "Неиздадени дипломи" - украинските студенти, които никога няма да се дипломират. Русия ги уби . 20| 5294 |14.04.2024 Загина бесарабският българин Роман Юхневич, с позивна Болгар. Всеки български патриот дължи съпричастие с украинската борба . 1| 2944 |13.04.2024 Руслан Трад: Все повече може да се очаква видима конфронтация между Израел и Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads