Реклама / Ads
1| 3633 |11.01.2017 НОВИНИ

Парламентът отложи референдума

.
Проекторешението за референдума отпадна от дневния ред на парламента, след като разискванията за него бяха отложени. Отлагането беше поискано от Четин Казак от ДПС и бе подкрепено от 99 народни представители, ”против” бяха 76 , а, 4 се въздържаха.
 
Казак напомни, че вчера комисията по правни въпроси отказа да се занимава с референдума, "тъй като прецени, че тази точка се вкарва в края на мандата на това НС единствено и само с чисто политически и популистки подбуди. Казак смята, че ГЕРБ иска да се хареса на избирателите, но няма да се реши никакъв проблем и припомни, че има дело от ВАС по отношение на референдума. "Така че този проект за решение не решава по същество никакъв въпрос", заяви Казак.

Дори и ВАС да се произнесе по жалбата на инициативния комитет на референдума скоро, този парламент няма да има време да се занимае с резултатите от допитването, тъй като трябва да бъде разпуснат от новоизбрания президент Румен Радев.

Председателят на правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) отговори на Казак, че дебатът не трябва да е по дневния ред, а по същество. Кирилов заяви, че няма време за отлагане в рамките и хоризонта на 43-ото Народно събрание, което щяло да означава "отричане, отхвърляне и замитане волята на избирателя по отношение на проведения референдум". "И затова ще отговаряме всички и то много скоро", заяви Данаил Кирилов.

В началото на обсъжданията за референдума заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призова всички депутати да гласуват с мотиви, че хората "не са съгласни със сегашните правила и искат промяна" и припомни, че над 2 млн и 500 хил. избиратели са подкрепили промените в изборните правила. "Ако бъдат проведени изборите по сега действащите правила не знам дали ние ще бъде легитимни в следващия парламент, ако не се съобразим с вота на избирателите", каза Цветанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3592 |10.01.2017 Правната комисия хвърли в коша референдума . 1| 4001 |10.01.2017 Депутатите отказаха да обсъждат референдума . 0| 3714 |10.01.2017 Депутатите решават съдбата на референдума . 1| 4318 |09.01.2017 Омбудсманът: След референдума депутатите са длъжни да променят Изборния кодекс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads