Реклама / Ads
3| 5264 |11.01.2017 НОВИНИ

Ерменков: АЕЦ „Белене” да бъде реализирана с държавно участие

.
Таско Ерменков
„БСП настоява АЕЦ „Белене” да бъде реализирана с държавно участие”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков. Той обясни, че през 2004 г. е било взето решение да се възобнови проектът АЕЦ „Белене”. По думите му, както тогава, така и сега, обстоятелствата налагат изграждането на още една базова мощност, която очевидно не може да бъде заменена от фотосолари и вятърни централи.
 

. "Електроенергийната система на България работи на предела си. Ако всичко е наред, защо молим Румъния, евентуално, да внасяме от там електроенергия? Защо от износител на енергия, днес се превръщаме във вносител?", попита Ерменков. Той припомни, че през 2005 и 2006  година БСП, с идеята за голямата необходимост от достъпна, сигурна и чиста енергия за България, е продължила проекта „Белене”. През 2006 година,  след проведен по всички правила търг, беше избран победител и НЕК подписа договор с „Амтомстройекспорт” за доставка на два блока по 1000 мегавата на обща стойност 3,9 млрд. евро. Проектът е имал всички разрешителни и е бил намерен и стратегически партньор в лицето на ERV. По думите му този партньор се е отказал, защото правителството на Борисов е бил основен противник на проекта. През 2007 г са били подписани, според практиката, 5 допълнения към основния договор и е стартирана работата по изготвянето и организирането на техническия проект, подготвена е лицензирана площадка и е издадено строително разрешение.

Ерменков подчерта, че първото правителство на ГЕРБ е продължило дейността по "Белене" и в периода 2009 г.-2012 г. е подписало още 9 допълнения към основния договор и е разплатило над 380  млн. лв. През 2012 г. проектът е прекратен неправомерно, което е и причината за арбитражното решение.

 

„В момента има извършени дейности и закупено оборудване за над 3 млрд. лв. и единственият начин те да бъдат възвърнати на хората е да се превърне в инвестиция и да се реализира проектът”, подчерта Ерменков. По думите му, за да се реализира той, е необходимо да бъдат създадени нужните законови разпоредби. „Решението от 2012 г. трябва да бъде отменено, тъй като всякакви дейности по реализирането на проекта противоречат  на това решение”, заключи Таско Ерменков.

 

„Международната атомна агенция, ЕС и българската агенция се произнесоха, че площадката на АЕЦ „Белене” може да бъде използвана”, заяви зам.-председателят на ПГ на левицата проф. Румен Гечев по повод твърденията, че площадката на проекта е в сеизмичен регион. По думите му, обаче в България има грантаджии, които получават пари срещу това да съсипват българската икономика, да направят подчинена българската енергетика, „за да им пушат коминчетата от „Марица – Изток” 1 и 3”. „Имате много здраве. Няма да позволим това да се случи”, заяви проф. Гечев.

Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на ИБ на БСП Красимир Янков подчерта, че е инвестирано достатъчно и проектът е напреднал. „Какъв е проблемът сега да бъде отменено решението на ГЕРБ? Проблемът е популистки с наближаването на предстоящите избори”, подчерта той.

 

Народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Божинов зададе въпроса - дали противящите се на проекта „Белене” показват нивото на своето държавническо, експертно и политическо мислене или нарочно изпълняват чужда воля и мисъл.    

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4146 |05.01.2017 Борисов се опитва да натовари институциите и в бъдеще със себе си . 0| 4420 |04.01.2017 Симеон Дянков ще бъде в следствието на 18 януари . 0| 4357 |29.12.2016 Бъдещето на Европа: Обучават деца как да се молят в джамия . 0| 4194 |28.12.2016 Тръмп към Израел: Бъдете силни, скоро поемам поста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads