Реклама / Ads
13| 15630 |11.01.2017 ГЛАСЪТ

Ченгетата молят Радев за министър със смело сърце

.
Ченгетата денонощно се молят за министър с топки. В прекият и преносен смисъл на думата. След като изтърпяха бабуването на Румяна Бъчварова, че бъдещето на селските апаши е обречено до края на 2017 година, униформените впериха жаден поглед в новоизбрания президент ген. Румен Радев, в очакване да ги дари със служебен министър, който има професионален нюх, твърда ръка и смело сърце.
 

Истината е, че за такъв кадър си мечтаят още от времето, когато МВР се оглавяваше от Богомил Бонев. Колкото и негативи да се изписаха за него, полицаите не крият, че той се вписва в представите им за силов министър. Не случайно слуховете, че Бонев ще застане начело на служебният кабинет, ги окрили през последния месец. Поне за малко в съзнанието им заблещука надеждата, че ще се намери човек, който да сложи в ред безобразията, които се сътвориха не само по времето на кабинета „Борисов 2”, а и преди това. Закопняха за момента, в който политическата употреба на ведомството ще отиде на заден план за сметка на експертизата и професионализма.

 

Мечтателите стигнаха и по-далеч, повярваха, че може би е дошло времето, в което обществото ще започне да уважава и зачита труда им. Новината, че ще дойде човек, който може да тропне по масата и да измете от системата кадрите на мафиотския модел #КОЙ, окупирали възловите места в МВР, ги мобилизира до такава степен, че започнаха дори да пресмятат на пръсти кои забравени /забранени/ криминални престъпления ще „излязат” / б.ред. разкрият/ наяве. Бонев, обаче попари всичките им страсти, като опроверга слуха за неговото връщане.

 

Напоследък все упорито се говори, че университетски преподавател, минал за малко през МВР, ще седне в стола на Бъчварова. И еуфорията се спихна като продупчен балон, заменена от ленив скепсис. На ченгетата им дойде до гуша да ги баламосват с обещания за стабилност, спокойствие и плавен преход. Дотегна им да слушат как системата трябва да се стабилизира и в нея не трябва да има никакви резки движения. Повръща им се, като чуят подобни благи думи да се леят от устата на някой политик, защото тази попара са я сърбали вече и знаят, че всичко е само прах в очите. ГЕРБ и Цветан Цветанов обещаха точно такива неща. Но излезе съвсем друго - последваха реформи, които принудиха над 10 000 човека да излязат на улицата. Бившият шеф на МВР Веселин Вучков за малко се хвана на хорото им. Но навреме се усети, че на подклякванията се разминава със съпартийците си. Разбра, че вместо да слуша собствената си съвест, ще бъде заставен безропотно да играе по свирката на КОЙ. Вучков категорично отказа да бъде послушен министър и за това с достойнство си тръгна. И сега щом го зърнат някъде, ченгетата тичат да си изрекат тревогите.

 

Служителите се опасяват, че бъдещият МВР шеф ще се „затвори” само в задачата си да осигури предсрочните парламентарни избори и ще остави свинщината да се вихри. Предходният служебен министър Йордан Бакалов е пример за това, че който иска да разрови бакиите на предшествениците си и му стиска, може успешно да го направи. За краткото си пребиваване в сградата на „Шести септември” той и екипът му изкараха истината за трагичната стрелба в Лясковец, при която загина командосът Емил Шарков. С незаконното подслушване на Касим Дал се разбра как политиците безпощадно използват МВР за свои цели. Наяве излезе и историята за безпрецедентното източване на секретна информация от МВР по делото „Червеи”. Бакалов успя да смени и няколко полицейски началници. „Много политика има в МВР”, каза разочарован Бакалов на излизане от МВР, но думите му останаха нечути. Няма партия, която да не се упражнила върху нас. Всеки път си мислим, че от това, по-лошо няма, но следващият министър, който идва, винаги ни опровергава, лаконични са ченгетата. За това и предстоящата смяна е толкова важна за тях. Всъщност важна е повече за всички българи, които вече не вярват, че МВР може да е техен защитник.

 

Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 11530 |11.01.2017 Фрогоко: Борисов провокира Радев с предложението за шеф на отбраната . 1| 4625 |10.01.2017 Радев: Разпускам парламента в най-кратък срок . 2| 4000 |10.01.2017 Стойчо Стойчев: ГЕРБ вкарват Радев в патова ситуация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads