Реклама / Ads
0| 6501 |12.01.2017 ЕТНО КАЛЕНДАР

Почитаме Света Татяна Великомъченица

.
На 12 януари, отбелязваме деня на Света Татяна - Великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици.
 

Татяна е раннохристиянска мъченица, родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата си в Християнството римско семейство. Тя поема пътя на целомъдрието още от дете.

 

Изцяло проникната от тази вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.).

 

Той имал еклектически убеждения и равнодушен към вярванията на другите, той не се придържал към един определен светоглед, поради което сред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Христос.

 

В негова жертва пада Татяна. Без да гледат на знатното й положение и на нейния безукорен живот, я завели в храма на Аполон, за да бъде принесена в жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета.

 

След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа младата, Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага.

 

Според писанията, след всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница - тя се явявала на другия ден излекувана.

 

Когато веднъж, след целодневно мъчение, отвели девойката в тъмницата през цялата нощ огряна от нетленна светлина, тя велегласно славословела Бога, пригласяна от небесни ангели, които лекували нейните страшни рани.

 

И това чудо не трогнало мъчителя. На другия ден той отново я подложил на жестоки изтезания. Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й.

 

Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на "галилеяните", управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченицата.

 

Заради големите мъчения, на които е подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.

Днес имен ден празнуват жените с име Таня, Татяна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6256 |24.12.2016 Днес почитаме и паметта на Света Евгения . 0| 6296 |23.12.2016 Почитаме Свети Наум Преславски . 0| 6491 |26.11.2016 Почитаме Св. Стилиян Пафлагонийски - Детeпазител и Св Алипий

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads