Реклама / Ads
4| 13383 |12.01.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Борисов дава народна пара на Пеевски да покрива дълг към ББР

.
Част от отпуснатите близо 22.9 млн. лева на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а оттам за авансово финансиране на отсечка на АМ ”Хемус”, ще отидат Пеевски да покрие част от кредитите към ББР. Става въпрос за кредити на ”Водстрой 98” към банката.
 
Това заявиха за Фрог нюз експерти. Решението на кабинета беше взето в сряда. Радан Кънев от ДСБ реагира моментално, като заяви, че строежът е "подарен" на политическо съдружие между ГЕРБ и ДПС. От ДСБ настояват процедурата да бъде проверена от Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ. В отговор регионалният министър Лиляна Павлова нарече твърденията на ДСБ опит за манипулация и желание да се омаскари името на правителството и пътната агенция”.

 

Сумата е приблизително половината, нужна за изграждането на отсечката между Ябланица и Боаза. Само преди броени дни АПИ обяви, че победител в търг за 9,3 км на стойност 54,9 млн лв е обединението „ХВП Ябланица” ДЗЗД. В него влизат "Хидрострой" на Велико Желев (близък до Борисов и ГЕРБ), дъщерните й "Пътстрой Бургас" и наскоро придобитата от компанията и свързвана с Делян Пеевски "Водстрой 98".

 

Преди близо година премиерът Борисов лично нареди да се отмени този търг.

 

Десетина месеца по-късно същите фирми отново печелят, докато Борисов и Павлова се изявяват като метеоролози. Павлова нападна Кънев, като заяви, че завършването на "Хемус" е един от основните приоритети в програмата на правителството и ключов проект за развитието на Северна България. Трасето на аутобана е част от европейската пътна мрежа от връзката с коридор IV на запад до коридор IX покрай Велико Търново. Очакваната дължина на магистралата е около 420 км, като неизградената част от нея е с дължина около 250 км. Павлова обаче не обели и дума за задкулисното участие на Пеевски и къде ще отидат част от форсмажорно отпуснатите милиони. Говори се, че Борисов наредил по никакъв повод да не се споменава името на Пеевски или да се коментира. Публична тайна е, че Българската банка за развитие (ББР) през последните години е отпуснала около 100 млн. лв. кредити на фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Срещу какъв залог и гаранции – пълна тайна. Доскоро единствената държавна банка бе под контрола на министъра на финансите Владислав Горанов, считан за един от най-доверените хора на Пеевски в кабинета „Борисов 2”. От септември 2016 г. тя премина под „шапката” на икономическото министерство, оглавявано от друг Пеевски другар – Божидар Лукарски.

 

През последните години ББР финансира бизнеси свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, макар неговото име във фирмите официално да не фигурира. Последният отпуснат заем от 29 млн. лв. е за хасковската строителна компания "АБ", която спечели търга за модернизацията на жп отсечката София – Елин Пелин за 120 млн. лв.

 

Експерти припомнят, че именно чрез договори с Национална компания „Железопътна инфраструктура” от 2011 г. насам фирми, близки до депутата Пеевски са усвоили близо 1 млрд за ремонт на отделни жп отсечки. Всички сигнали на НПО и други организации до СГП са оставени без внимание. Въпросът бе повдигнат след трагедията в с. Хитрино, но прокуратурата отново си направи оглушка. Проблемът е, че са източени стотици милиони, вместо част от тях да бъдат инвестирани в техника за контрол и безопасност на движението.

 

През 2014 г. след като КТБ бе срината, ББР започна да рефинансира кредитите на "Водстрой 98", като постепенно експозицията към строителната компания нарасна до 55 млн. лв. Това е един от най-големите заеми, които държавната банка, която по закон е създадена за да финансира дребния и среден бизнес, е отпускала.

 

Освен това ББР финансира и изкупуването на две фалирали мандри от "Лодис инвест", които първоначално бяха собственост на физическо лице, а днес вече са на "Дореко комерс" - дружество, на което Пеевски прехвърли и официално притежаваните 18% от пловдивската фабрика за цигарени опаковки и филтри "Юрий Гагарин". Така те са успели да рефинансират кредитите си към фалиралата КТБ и сега вече не са нейни длъжници. Според финансисти някой е накарал държавната банка да отпусне 50 млн. лв. на дружеството, което се явява класическо длъжностно престъпление с вредни последици за банката и разпореждане със средства в полза на трето лице.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4508 |12.01.2017 Борисов: Световната банка завиши икономическия ръст на България . 3| 11174 |04.11.2016 Борисов и Цацаров искат нов списък за кражбите на активи от КТБ . 0| 4892 |14.10.2016 Захарен ексфолиант на REFAN с международна награда за иновации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads